India har en helt spesiell matkultur som ikke finner sin make noen andre steder i verden. Derfor kreves det også helt spesielle ferdigheter for å lage mat som en indisk kokk. Mange indiske restauranter henter kokker fra India for at maten skal tilberedes så autentisk som mulig. 

Hemmeligheten bak indisk kokkekunst er god kunnskap om ingrediensene. Det nytter ikke å hive alt i gryta og vente på at maten lager seg selv, slik vi gjerne gjør i Norge. I India følger man ingrediensenes reise fra start til slutt, og målet er å oppnå den perfekte matrett. 

Her er noen viktige ting å tenke på hvis du skal lage indisk mat:

Kjenn ditt krydder

Krydder er en grunnleggende del av indisk matlaging, og ved å forstå aromaen de bringer til tallerkenen vil du bli bedre rustet til å trylle fram lekre mesterverk. Det er viktig å vite hvordan du skal balansere søte, sure og bitre smaker.

Den eneste måten å bli bedre kjent med kryddere på, er å smake på de. Dermed kan du forstå hvilken smak de kommer til å tilføre retten. Det er også nøkkelen til å lære i hvilken rekkefølge de ulike krydderne skal tilsettes.

Tilsett ingredienser i riktig rekkefølge

Hele kryddere bør knuses eller herdes i pannen i begynnelsen av matlagingsprosessen for å frigjøre de naturlige oljene. Dette gjelder for eksempel fedd, kardemomme, sennepsfrø og laurbærblader. 

Fargerikt og knust krydder tilsettes vanligvis halvveis i prosessen, etter at du har hatt flytende ingredienser som tomater i pannen. Disse er blant andre gurkemeie, chilipulver, koriander og spisskumminpulver. 

De mest delikate krydderne tilsettes til slutt for å forbedre smaksprofilene. Dette gjelder også urter. Salt er viktig og hjelper til med å få fram andre smaker, men retten skal ikke smake salt. 

Ha alt klart på forhånd

Vær organisert og gjør alt klart før du begynner – ingredienser, utstyr og oppskrift. Det er også lurt å gjøre serveringsutstyret klart, og ha en plan for hvordan maten skal legges opp. 

Hold knivene skarpe

Utrolig nok er det mindre sannsynlig at du skader deg selv hvis kniven er skarp. Det er ikke vanskelig å kvesse en kniv, det krever bare at du er konsekvent og nøye. En skarp kniv sparer deg for tid og behandler råvarene på rett vis. 

Les oppskriften nøye

Oppskriften må leses fra start til slutt før du i det hele tatt begynner å lage mat. Dermed slipper du ubehagelige overraskelser underveis – for eksempel at du hadde glemt en ingrediens, eller at kjøttet skulle ha vært marinert. 

Hold det ryddig rundt deg

Hold arbeidsområdet ditt rent og ryddig mens du lager mat. Hvis det er rotete rundt deg, er det vanskelig å følge med på progresjonen og finne det utstyret du trenger når du trenger det. 

Et rotete kjøkken fører bare til stressende matlaging. Matlaging er egentlig veldig morsomt, så ikke glem å glede deg over det!