På kino, tivoli, på ferie og i alle andre situasjoner hvor vi ikke er hjemme har vi mennesker en tendens til å stappe i oss godteri og snacks. Behovet for å dytte noe inn i munnen ser, av en eller annen grunn, ut til å øke i takt med hvor morsomt vi har det. Psykologien bak dette skal vi la ligge her, men vet vi egentlig noe særlig om det vi dytter i oss?

Noen snackstyper er mer populære enn andre, chips, popcorn, ostepop er tre veldig populære snacks. Spesielt år vi er ute og lar oss underholde på kino eller tivoli og andre utendørs arrangementer så spiser vi masse snacks. F.eks. popkorn. Men hva vet vi om popkornets historie bortsett fra at mennesker har likt det i uminnelige tider?

Popkorn er en type tørket mais som ved oppvarming eksploderer med et aldri så lite «pop», som har medvirket til å gi den det morsomme navnet. Vanligvis varmes disse kornene i matolje eller mikrobølgeovn, men det finnes også spesielle popkornovner som bruker varmluft. Ikke alle typer mais passer til popkorn.

Tidlig popkorn

De første popkornene man kjenner til, ble laget av indianerne i Amerika formange tusen år siden, og det var herfra europeerne fikk ideen til det samme. 6000 år gammelt popkorn har blitt funnet på Paredones og Huaca Prieta, to arkeologiske funnsteder på nordkysten av Peru. Det sies at Christopher Columbus lot seg mektig imponerende av disse kornene, og ofte lagde popkorn til gjestene sine tilbake i Spania.

Som snacks kan man velge å enten kjøpe dem ferdig, eller lage dem selv. Kjøper man dem ferdig i butikken er de som oftest poppet i solsikkeolje og tilsatt salt, men velger man å poppe dem selv, kan man selv velge hva man ønsker å poppe dem i, og hva man eventuelt ønsker å ha på dem etterpå.

Smakstilsetninger

I Norge har man tradisjon for å tilsette salt etter popping, men i andre deler av verden er det minst like vanlig å bruke sukker eller smør, eller kanskje begge deler. Man kan også tilsette fargestoffer i oljen slik at popkornet får farge, noe som ofte er populært i barneselskaper.

Ved egenpopping er det viktig å bruke en stor nok kjele med lokk på, og man må passe på hele tiden. Et godt tips er å legge et par popkorn i oljen mens den varmes opp, og når de popper, er oljen klar til resten. Popper man i mikrobølgeovn er det også viktig å følge med hele tiden, da det er relativt høy brannfare forbundet med poppingen. Følg derfor bruksanvisningen nøye.

Nå skal det sies at popkorn kanskje ikke er verdens sunneste snacks, og det finnes mange gode alternativer til fet snacks. Grønnsaker og andre ting er vel så godt og sunt, og billig.