Mer om emnet: Skoleboller
«Skoleboller» er en populær og tradisjonell norsk bakerivare som ofte blir assosiert som et høydepunkt ved enhver skoleutflukt, og er dermed oppkalt etter dette. Selv om opprinnelsen til navnet forblir ubekreftet, er denne deilige godbiten fortsatt et yndet valg i mange norske heimer.
Produksjonen av skoleboller er ganske rett frem. Grunnlaget for denne søte delikatessen er en gjærdeigsbolle som er fylt med vaniljekrem. Deigen rundt kremen er ofte belagt med et lag av melisglasur, og for å gi en smaksrik kontrast, blir det også tilføyd ristede og søtede kokosflak. Enheten av disse ingrediensene gir skolebollen dens karakteristiske utseende og smak.
Selv om det er en generell konsensus rundt ingrediensene som utgjør en skolebolle, varierer utseendet og smaken noe avhengig av hvor i landet den er laget. Noen steder velger man å tilføye ekstra kardemomme til deigen for å gi et ekstra krydderpreg, mens andre inkluderer flere unike variasjoner.
Skolebollen er ikke bare populær i Norge. Denne deilige godbiten har også funnet veien til andre deler av verden. Spesielt i områder med en stor norsk diaspora, som i Midtvesten i USA, er skolebollen et kjent innslag i lokale bakerier.
Til tross for sin tradisjonelle status, er det viktig å merke seg at skoleboller har blitt modernisert i nyere tid. Noen bakerier tilbyr nå glutenfrie eller sukkerfrie alternativer for de med kostholdsrestriksjoner. Uansett hvilken variant man foretrekker, er skolebollen en norsk godbit som fortsetter å gledes av mange.
Bruk heller denne oppskriften. 9dl hvetemel, 3dl lunka vann, 75g smelta steikefett, 50g sukker, 1ts kardemomme, ei halv ts salt og en pk tørt gjær. Bland det tørre med det våte i en kjøkkenmaskin.lag til bolledeig. Du får 20 små av denne oppskriften eller om du lager mindre å får større boller. Lag ei lang pølse å del opp i passe str. Trill bolla å sett på bakebrett med bakepapir under. La heve t dobbel str. Trykk så hulle i midtn å ha i litt vaniljekremm. Stek så i 13min 225g. Bland melis med litt vann å strø over ha så på kokos. Nammi
hvor mange blir det?
Hvor mange boller blir det 🙂
Disse her var jeg ikke noe fornøyd med. Di smakte nesten ikke noen ting, og di stod i lenge nok, men var helt bløte invendig. veldig skuffet er jeg nå, fordi jeg skulle ha selskap for meg selv i kveld, men nå er det avlyst bare fordi disse bollene/skolebollene smakte hevd og h…… sikkert noen som likte disse bollene, men bare for og si det sånn, da har di dårlige smakssanser. Men takk for at du fikk meg til og bruke milliarder av kroner på noen boller som ikke hunden engang liker.
Tusen takk skal du ha!
Skal smøret smeltes? Regner med melka skal varmes. Fersk eller tørrgjær?
Er alt for lite detaljer her for de som ikke er noen rutinerte bakere. Vanlig gjær deig, hva er det? Vaniljekrem, får man det ferdig på butikken eller må man lage det selv? i så fall, hvordan?
Digg da de var kjempe gode
Jeg brukte iallefall 2 kg mel for å få fast deig, så her er det nok en feil i oppskriften. Men bollene var det ikke noe å si på…nam nam…
Vi hadde samme problem som anonym i starten, men når «mamma» kom og hjalp oss, gikk det bedre! Til slutt ble de utrooooooooolig gode. Vi spiste dem uten kokos, men det smakte godt alikevel! Perfekt når vi stekte dem i ti minutter!! 🙂
omnomnom, dette var nommenom <3<3
Jeg har et lite problem angående dette, er det meningen at det skal bli en røre?
den var forferdeli:D
neida:) den va go:P
Kanongode skoleboller:) Disse lager man flere av:)
disse skolebollene var kanon gode