Ingredienser:
1 purre
250 g sjampinjong
2 ss olje
1 terning grønnsaksbuljong
7 dl vann
3 dl ris
1 skinkeboks
salt, pepper, basilikum
Tilberedning:
Skjær purren i ringer og soppen i skiver. Fres dem i oljen til de er møre (ca. 5-7 min) Ha buljongterningen, vann og ris i gryten og la det hele koke i ca. 20 min. Like før det er ferdig har i skinkebitene og smak til med krydder. Enkel og god middag!
Om Enkel Risotto
Risotto er en tradisjonell italiensk rett laget med kort, kornet ris og broth. Tilsynelatende beskjeden, denne enkle retten blir lettere å lage enn du tror, og det finnes hundrevis av varianter, fra klassisk risotto med sopp til mer eksotiske varianter med sjømat. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips og teknikker som vil hjelpe deg å lage en enkel risotto.
En avgjørende faktor for å lage en god risotto er valget av riktig ris. Pastaen er av stivelse og gir risottoen sin særegne kremete konsistens. Arborio, carnaroli og vialone nano er noen av de mest populære typene ris som brukes til å lage risotto. Arborio er mest kjent, men mange profesjonelle kokker foretrekker carnaroli eller vialone nano fordi de har en høyere stivelsesinnhold, noe som resulterer i en kremigere risotto.
Det første trinnet i prosessen er å sveise risen i smør eller olivenolje. Dette trinnet, kjent som tostatura, forsegler risen og forhindrer den i å bli for myk. Risen skal være blank, men ikke brun. Deretter legges det til vin, vanligvis hvit, men rød kan også brukes, avhengig av smaken du ønsker å oppnå. Vinen må være godt absorbert før du fortsetter til neste trinn.
Når vinen er absorbert, tilsettes varm kylling, grønnsak eller fiskebuljong, en kopp om gangen. Dette er hemmeligheten bak risottos kremete tekstur; en langsom, gradvis absorpsjon av væsken av risen. Etter hver tilsetning av buljong skal du røre kontinuerlig til væsken nesten er fullstendig absorbert før du legger til mer.
Til slutt, når risen er mør uten å være klissete og har en kremet, men fortsatt litt løs tekstur, er det på tide å lage mantecatura, det siste trinnet i risotto-oppskriften. Her legges det til en god klatt med smør og revet parmesanost. Rør raskt for å smelte og inkorporere disse ingrediensene, noe som gir risottoen en rik, fløyelsaktig kvalitet.
Så der har du det – grunnleggende prinsippene for å lage en enkel risotto. Husk at den beste risottoen lages med tålmodighet og omsorg, en kopp buljong om gangen. Risottoen tar litt tid å lage, men resultatet er vel verdt innsatsen. Med litt øvelse, vil du snart kunne lage en risotto rett som både er enkel og ganske imponerende å servere til gjester eller familie.