Wienersschnitzel

Opprinnelig er wienerschnitzelen en tradisjonell rett fra fra Wien, bestående av et tynt stykke kalvekjøtt som er vendt i egg, dyppet i rasp og deretter stekt i panne. Wienerschnitzelen er første gang nevnt i oppskrifter på midten av 1800-tallet, men har sannsynligvis eksistert i andre varianter før den tid. Schnitzelen serveres normalt med pommes frites og remoulade, gjerne med en skive sitron til. Som en kuriositet kan det nevnes at den østerriske kokken Josef Otzeberger i 2009 ble idømt en bot på ikke mindre enn 5.000 euro, for å ha oppkalt en rett bestående av en wienerschnitzel etter den kjente overgrepsdømte Josef Fritzl, nemlig “Fritzl Schnitzl”. Retten mente det ville skade Josef Fritzl renomme å få oppkalt en schnitzel etter seg.

Mer om: Wienersschnitzel

Wienerschnitzel er utvilsomt en av de mest populære rettene fra det østerrikske kjøkkenet, først og fremst kjent fra landets hovedstad, Wien. Denne retten har fått en virkelig global anerkjennelse, og er gjerne noe man forbinder med et tradisjonelt østerriksk måltid.

Wienerschnitzel består typisk av en tynn skive kalvekjøtt som er panert og deretter stekt til den blir sprø og gyllen. Noen steder i verden, der kalvekjøtt kan være vanskelig å få tak i eller dyrt, blir denne retten også laget med svinekjøtt. Men ifølge tradisjonen og det østerrikske kjøkken er det nettopp kalvekjøtt som gjelder for en ekte Wienerschnitzel.

I noen deler av Østerrike serverer man retten med en side av potetsalat eller pommes frites. En sitronskive er også ofte inkludert, da syren fra sitronen gir en behagelig friskhet som balanserer det rike kjøttet. Noen liker også å ha en skive rødbete eller tyttebær jam på siden for å gi en søt kontrast.

Det er interessant å merke seg at selv om Wienerschnitzel har blitt en nasjonal ikonisk rett for Østerrike, har dens opphav vært gjenstand for en viss debatt. Noen kilder hevder at oppskriften faktisk ble importert til Østerrike fra Italia på 1800-tallet, mens andre hevder at den har dype røtter i det østerrikske kjøkkenet siden mange århundrer.

Uansett opprinnelse, er det ingen tvil om at Wienerschnitzel er en rett som har fanget hjertene til matelskere over hele verden. Neste gang du besøker Østerrike eller bare er i humør for noe deilig og passer på noe tradisjonelt, prøv en Wienerschnitzel. Du vil ikke bli skuffet.

Legg igjen en kommentar