Imponerende kunnskap ved grytene

Når du står der ved grytene med i kledelig kokkeforkle og en flaske kald og god drikke, og familiens venner er samlet rundt bordet, sultne men i kose seg stemning, hvorfor ikke da ta kokkeryktet ditt  helt ut og imponere med litt kunnskap. Kunnskap som isolert sett er totalt unyttig men i en slik sammenheng gir deg status som grillingens herre. Vel her er noen eksempler på teoretisk kunnskap du kan imponere med: Det faktum at kebab ble solgt i Oslo allerede i 1957. Dette skjedde på paradegaten Karl Johan og gikk under navnet Chich Kebab. At ansjos ikke finnes i havet rundt Norge og at det vi spiser som ansjos egentlig er krydret og saltet brisling. Madeiras mest berømte fisk som heter Espada Preta lever på stort dyp at den dør på vei opp når den blir fisket på grunn av trykkforskjellen. Det påståes derfor at ingen har sett et eksemplar av denne fiken i levende tilstand. Verdens første hamburgerestaurantkjede åpnet i Kansas USA allerede i 1921 og var White Castle Og når vi først er inne på Fastfood næringen så er nok det god butikk. De tre store kjedene Kentucky Fried Chicken, Mc Donald og Burger King alene serverer 83 millioner kunder hver dag. Pommes Frites eller chips som det kalles på engelsk ble servert til de amerikanske soldatene som tjenestegjorde i Belgia under krigen og av den grunn kalles disse potetene nå ofte merkelig nok for French Fries i USA. Hvorfor belgiske fries ble kalt franske er det vel ingen som helt kan svare på.  Noe av forklaringen kan være at fransk var språket som ble brukt av belgiske soldater. Popcorn kom til Europa allerede på 1400 tallet. Det var Christopher Columbus som brakte det med seg tilbake fra Amerika. Den amerikanske dounut som ofte blir sammenlignet med smultringen, ble servert til amerikanske soldater ved fronten i Europa under første verdenskrig. Det var kvinner fra frelsesarmeen som sørget for dette. 21 år etter krigens slutt arrangerte Frelsesarmeen en nasjonal donutdag for å samle inn penger til de fattige og til minne om innsatsen under første verdenskrig. Dette ble populært og selv i dag feires Naional Donutday den første fredagen i juni mange steder. Så nå har du muligheten til å imponer litt med matkunnskapene dine neste gang du har middagsgjester.

Mer om: Imponerende kunnskap ved grytene

I det moderne kjøkkenet finner vi mange eventyrlige fortellinger og en hel verden av imponerende kunnskap. Ved grytene kan man oppleve de mest fantastiske smaker, og med riktig kunnskap kan du forvandle råvarer til ren magi. Men hva innebærer det egentlig å ha imponerende kunnskap ved grytene?

I hjertet av denne kunnskapen finner vi teknikkene. Det å mestre ulike matlagingsteknikker, som å steke, koke, braisere, grille og så videre, er ikke bare viktig for å kunne tilberede maten på riktig måte, men også for å kunne løfte frem de unike smakene i hver enkelt råvare. God teknikk resulterer i utsøkte retter med dybde og karakter.

En betydelig del av kunnskapen ved grytene handler også om å forstå råvarene. Det innebærer å vite når de er på sitt beste, hvordan de skal behandles for å fremheve deres kvaliteter, og hvordan man kombinerer ulike ingredienser for å skape harmoniske smakskombinasjoner. En kokk med imponerende kunnskap vet hvilke råvarer som komplementerer hverandre, og hvordan man skaper balanse i rettene.

I tillegg kommer kunnskapen om selve utstyr og redskaper. Fra gryter og panner, kniver og sleiver, til mer avanserte verktøy som sous vide-maskiner og trykkokere. Å kjenne til de ulike redskapenes funksjoner og styrker, og å vite når og hvordan man skal bruke dem, er en grunnleggende del av det å være dyktig ved grytene.

Å ha imponerende kunnskap ved grytene er altså ikke bare å kunne følge en oppskrift, men å ha en dyp forståelse av matlaging som en helhetlig prosess. Det er derfor ikke merkelig at mange av verdens beste kokker bruker hele livet på å perfeksjonere sine ferdigheter og bygge opp sin unike kunnskapsbase. De tar kastet fra den varme stekepannen, de ansvarlige for hovedretten og desserten, samt læremestrene av det kulinariske håndverket.

Legg igjen en kommentar