Mer om: Hvorfor spiser man gås på Mortensaften
Mortensaften er en tradisjonell festdag i mange deler av Europa, inkludert Danmark og Sverige. Men de fleste av oss i Norge kan lure på «Hvorfor spiser man gås på Mortensaften?» Denne praksisen har røtter som går tilbake til det fjerde århundre og har sin opprinnelse i legenden om St. Martin av Tours, som er kjent i Norden som Morten Biskop.
Historien forteller at Martin av Tours ble valgt til biskop, men han var så ydmyk at han prøvde å skjule seg for de som skulle kreve ham for vervet. Han skjulte seg i en flokk med gjess, men gjessenes støyende gaggling avslørte hans tilflukt. Dermed ble Martin kronet til biskop og til minne om dette, feires Mortensaften med et gåsemåltid den 11. november hvert år.
I løpet av middelalderen, var det også praktiske grunner til å spise gås på denne tiden. Gjessene ble først utnyttet for deres dun og fjær før de ble fetet opp for vinteren. På Mortensaften ble de slaktet og konsumert som en del av forberedelsene for vinteren.
I dag, er den tradisjonelle gåsemiddagen en måte å minnes Morten Biskops ydmykhet og selvoppofrelse på, samtidig som den markerer en viktig overgang fra høst til vinter. Selv om det ikke er vanlig å feire Mortensaften i Norge, fortsetter denne tradisjonen i våre naboland.
Mortensaften gir oss en mulighet til å reflektere over historien og kulturen vår, mens vi nyter et godt gåsemåltid. Så neste gang noen spør deg «Hvorfor spiser man gås på Mortensaften?», har du ikke bare et svar, men en hel historie å fortelle.