Ostesmørbrødet er en kjent og kjær rett, ikke bare velsmakende, men også både sunn og enkel å lage. Det finnes i minst like mange varianter som det finnes kokker, men de er alle basert på de samme grunnleggende ingrediensene. Brød og ost. Så kan man eventuelt avansere med skinke, og noen liker dem best med et par tomatskiver under osten også. Gjerne lettere smakstilsatt med ketchup eller sennep også.

Ønsker man andre varianter, er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan ha enten oppå eller under osten. Tynne strimler av fersk paprika gir både fin kulør og en frisk god smak, eller man kan bruke paprika i krydderform oppå osten, noe som gir en noe kraftigere smak.

Ettersom ostesmørbrød er en hurtig og enkel rett å lage, passer den kjempefint i tilfelle uventet besøk, og bruker man noen minutter ekstra, og har flere forskjellige typer oster, kan man lage et spennende og variert fat med noe godt. Bruk gjerne forskjellige typer brød også, med forskjellige typer kjøttpålegg, med og uten tomater eller paprika, og forskjellige typer smelteoster. Bland gjerne også de forskjellige ostetyper på en og samme skive, for eksempel tomatost og jarlsberg, noe som gir en spennende smak og konsistens, eller for de tøffe, brunost. Skråskjær også brødskivene så de ligner snitter, og server gjerne med litt frisk salat eller agurk til.

Da ostesmørbrødene normalt trenger like lang tilberedningstid i ovnen uansett hvilken variant man velger å lage, kan man fint sette den over alle sammen samtidig.

Er man på tur kan man forsøke seg på å lage ostesmørbrød på bålet, spesielt ostesmørbrød med geitost smaker godt i det fri.