Økologisk mat gjør inntog i idretten

Idrettsutøvere er et forbilde for mange, og de er kanskje av den yrkesgruppen som trenger de beste matvanene og det sunneste kostholdet for å kunne yte maks i jobben deres. For å holde seg frisk er det også viktig at de får i seg så lite unaturlige stoffer som mulig, og derfor er økologisk mat den eneste rette veien å gå. Derfor er mange svært glade for at de norske toppidrettsutøverne går foran som rollemodeller, og at det arrangeres stadig flere store idrettsarrangementer der økologisk mat står på menyen.

Økologisk meny i Holmenkollen

Hvert år arrangeres det skirenn i Holmenkollen, med flere internasjonale stjerner fra den populære langrennssporten. Her dreier det seg for utøveren om å bli best i løypa, men for arrangøren har det i rennet siste utgave dreid seg om å bli best på matserveringen. Det siste Holmenkollrennet ble nemlig arrangert med kun økologisk mat til publikum, noe som viste seg å bli en stor suksess! Og med økologisk mat på menyen, kunne de by på både kalv, gris, kylling og eplemost, samt vafler, som alle kom fra en økologisk gård. Økologisk mat har tidligere vært et prøveprosjekt i Holmenkollen, og det ble så godt mottatt av publikum at arrangørene ikke hadde noe annet valg enn å fortsette med serveringen i fremtiden. Nå satser de også hardere mot flere arrangementer, og man skal ikke se bort fra at fremtidige skirenn både langs land og strand blir arrangert med kun økologisk mat – noe som er til det beste for både miljø og de som spiser maten!

Også økologisk for håndballspillerne

Flere idrettsutøvere går foran som et godt eksempel, og er gladelig med på å promotere økologisk mat i Norge. Klarer man til å få barna å skjønne verdien av økologisk mat, så er sjansen langt større for at de ønsker å spise lignende mat i fremtiden. Derfor gikk Oikos og det norske håndballforbundet sammen om å servere økologisk mat til tilskuerne i Bring Cup. Det betyr at alt som ble servert i kantinen, kom fra en økologisk gårdsdrift. Spesielt gikk det mye frukt, som ikke var tilsatt noen form for tilsetningsstoffer eller sprøytemidler før de ble servert til publikum. Samtidig var det også utdeling av smaksprøver på diverse økologiske produkter, slik at man selv kunne kjenne den store forskjellen det er på et ubehandlet og naturlig produkt, kontra produkter som har gjennomgått mange kjemiske prosesser og blitt tilsatt både det ene og det andre. Nå vil Håndballforbundet fortsette å gå foran som en ambassadør for et godt kosthold, og da med økologisk mat som fanebærer. Det er bare å glede seg, for idretten vil stadig oftere bære preg av økologisk mat!

Mer om: Økologisk mat gjør inntog i idretten

Økologisk mat blir stadig mer populær blant idrettsutøvere. Dette skyldes en økende bevissthet om viktigheten av kosthold i forhold til sportslig prestasjon. Det er en generell erkjennelse av at mat uten kunstige tilsetningsstoffer kan bidra til bedre helse, økt energi og forbedret prestasjon.

Maten vi spiser har direkte innflytelse på vår fysiske helse og ytelse i idretten. Økologisk mat, som er dyrket uten bruk av syntetiske pesticider og kunstige gjødsel, inneholder ofte mer næringsstoffer enn konvensjonelt dyrket mat. Dette inkluderer vitaminer, mineraler og antioksidanter som er essensielle for kroppens funksjoner og idrettsutøverens prestasjon. Økologiske matvarer har også mindre sannsynlighet for å inneholde skadelige stoffer som tungmetaller og pesticidrester.

En økende trend blant idrettsaktivister er måltidsplanlegging og tilberedning av mat hjemme for å kontrollere hva de spiser. Mange idrettsutøvere følger dietter som inneholder hele, ubearbeidet, økologisk mat, noe som gir dem muligheten til å nøye velge ingredienser og sikre at det de spiser støtter deres trening og konkurranser.

Norske idrettsorganisasjoner, som Olympiatoppen, har begynt å anerkjenne verdien av økologisk mat og støtte idrettsutøvere i deres kostholdsvalg. De tilbyr ernæringsveiledning som fokuserer på høykvalitets, næringsrik mat.

Dette er bare begynnelsen, og vi kan forvente en fortsatt økning i etterspørselen etter økologisk mat i idretten. Økologisk mat i idretten virker ikke bare gunstig for utøvernes helse, men bidrar også til en mer bærekraftig matproduksjon.

Legg igjen en kommentar