Å spise økologisk mat er ikke lengre noe for duster, men det er for de som er miljøbevisste og de som ønsker å vite hva de putter i sin egen kropp. Man blir ikke lengre uglesett dersom man kun handler økologiske matvarer, men derimot burde det heller nå være andre veien. Stadig flere av dagligvarekjedene utvider sitt sortiment med økologiske produkter, så her er det egentlig bare å hive seg på bølgen!

Slik spiser du økologisk

Det første du må gjøre er å finne en butikk som selger økologiske produkter. Nærmest alle dagligvarekjedene har i 2014 et ganske så bra utvalg, men du må på fullsortimentsbutikker som Meny, Ultra eller lignende dersom du vil ha alle produktene som tilbys. Lavprisbutikker som Kiwi og Rema er blant de dårligste på økologisk mat, viser undersøkelser. Det finnes også egne, dedikerte butikker som selger kun økologisk mat, men de holder stort sett bare til i storbyene. Husk at det også er mulig å bestille på nett, og få levert hjem!

Deretter må du finne den maten som er økologisk produsert. All mat som dyrkes på en økologisk måte i Norge, skal merkes med en grønn «Ø»-logo. Det er kontrollorganet Debio som står for disse merkingene, og ingen gårdsdrift kan kalle seg for økologisk uten at Debio godkjenner driften minst en gang i året. Enkelte butikker har også importvarer fra andre EU-land, slik at du også må legge merke til en EU-logo som er merket økologisk.

Hvorfor spise økologisk?

Hvis man bare tenker på sunnheten, så vil økologisk mat havne noen hakk foran vanlig mat. Når vanlig dyrket mat produseres, så sprøytes de nemlig med sprøytemidler og tilsetningsstoffer, av ulike årsaker. Felles for alle er uansett at maten mister noe av vitaminene og de naturlige mineralene, noe som ikke er tilfellet for økologisk mat. Samtidig er det bevist at smaken oftest er bedre på økologiske produkter, noe flere blindtester har vist. Til syvende og sist er det naturligvis kvaliteten på råvaren som gjelder, men generelt sett mener befolkningen at naturlige produkter smaker best.

Samtidig gjør du også et tak for miljøet og for dyrevelferden. Økologisk landbruk er nemlig tilrettelagt for at dyrene skal ha det så bra som mulig, og de lever i sine naturlige vekstvilkår. Dette gjelder også grønnsaker, der det ikke brukes noen form for kunstgjødsel og lignende. For din egen del merker du nok ikke, men miljøet vil takke deg for at du spiser økologisk mat!