Du har garantert hørt om tilsetningsstoffer, og det florerer i mediene om hva de ulike matproduktene du kjøper i butikken er stappet full av. Men vet du egentlig hva de ulike tilsetningsstoffene er, og hvorfor de er der? Og ikke minst – var du klar over at økologisk mat ikke inneholder noen form for tilsetningsstoffer?

Dette er tilsetningsstoffer

Ved mange produkter er tilsetningsstoffer nødvendig, spesielt dersom de er avhengige av god holdbarhet, og for eksempel skal fraktes over lengre tid. Grunnene til at man bruker tilsetningsstoffer i matvarer kan være flere, men først og fremst er det for å gi produktet et bedre utseende når det skal stå i display i butikk. Videre så kan det være for at holdbarheten skal være bedre, eller at det skal overleve den lange frakten.

Tilsetningsstoffer blir definert med et E-merke, som egentlig bare betyr at dette stoffet har blitt godkjent for bruk i EU-land. Kodene deles inn i forskjellige avdelinger, avhengig av årsaken til at de har blitt brukt i produktet.  Du har helt sikkert sett på produkter som E220, eller E150 – eller E-1442, som er for Hydroksypropyldstivelsesfosfat. Det sier deg nok ikke så mye, men det er altså et tilsetningsstoff.

Det finnes grenser på hvor mye tilsetningsstoffer man kan bruke i råvarer, rett og slett fordi at det er bevist at for mye av disse kan være skadelig for mennesker. Selv om det er forsket mye på feltet, så har det vært vanskelig å gi noen definitive tall på hvor skadelig det kan være. Men det er bevist at tilsetningsstoffer i for stor grad kan være kreftfremkallende, samt bidra til dårligere helse og andre sykdommer. Du vil vel helst være på den sikre siden?

Spis økologisk!

Hvis du kjøper et produkt som er dyrket på en økologisk måte, så kan du være sikker på at du ikke får i deg disse potensielt skadelige stoffene. De fleste er nemlig forbudt i økologisk gårdsdrift, inkludert fargestoffer, konserveringsmidler og aromastoffer, som alle er svartelistet. Noen få tilsetningsmidler er dog tillatt, men så lite som 10 prosent av alle konserveringsmidler kan brukes. Samtidig vil mesteparten av maten du kjøper som er merket med økologisk ikke inneholde noen stoffer som helst, fordi bøndene vil se råvarene sine så rene som mulig.

Studier og forskning har også vist at det ikke bare kan være skadelig for helsa med for mye tilsetningsstoffer, men at mange også kan reagere allergisk på disse. Hvis du er opptatt av hva du putter i deg, så vi vil definitivt anbefale deg å se på «Ø»-merkede produkter neste gang du tar turen til dagligvarebutikken.