Gode Skillingsboller

Ingredienser: 250 gr melis 300 gr smør 1 l helmelk 100 gr gjær 1,5 kg hvetemel Smeltet smør, sukker og kanel. Vaniljekrem Tilberedning: Kok opp melis, melk og smør og sett til avkjøling. Rør inn hvetemel og gjær ( hard jobbing hvis du ikke har kjøkkenmaskin)og lag bollene direkte uten heving. Del deigen i to og kjevle hver del ut i et rektangel. Pensle med smør og dryss sukker og kanel over. Rull sammen til pølser og skjær passelige emner som settes på stekeplate. Nå skal bollene heves i ca 1 time. Lag en fordypning i hver bolle og legg en god klatt med vaniljekrem i fordypningen. Pensles og stekes ved ca 225 grader i ca 10 min. Følg med i ovnen da hver ovn steker litt forskjellig.Legges på rist til de er avkjølt. Du kan gjerne ha melisglasur på bollene når de er kald men de er like god uten.

Mer om Gode Skillingsboller

Skillingsboller, kjent over hele Norge som en tidløs godbit, har en historie og relevans som går utover det man kan forestille seg. Disse lekkerbiskene er ikke bare deilige, de representerer også en viktig del av norsk matkultur.

Skillingboller er opprinnelig fra Vestlandet, der frasen «verdt en skilling» stammer fra. I gamle dager representerte en skilling penger, og navnet antyder at disse bollene var verdt hver eneste krone. Men verdien av disse bollene strakte seg utover deres kostnad, de hadde også stor kulturell betydning. På vestlandet ble de ofte servert under familiebegivenheter, høytider og ved spesielle anledninger, som klassefester og bursdager.

H3: Ingredienser i Skillingsboller Skillingsboller har flere hovedingredienser; mel, sukker, egg, melk, smør, kardemomme, gjær, salt og, selvfølgelig, kanel. Hoveddelen av smaken kommer fra kardemomme og kanel, som skaper en balanse mellom det søte og det krydrede. En annen essens i disse bollene er smøret, som gir dem sin myke, fløyelsaktige tekstur.

H3: Gjæringsprosess En annen viktig faktor i tilberedningen av skillingsboller er gjæringsprosessen. Deigen skal heve i minst en time, men ofte lenger, for å sikre at bollene blir luftige og lette. Etter at deigen har hevet, skal den eltes, rulles ut og fylles med smør, sukker og kanel før den rulles sammen og skjæres i boller. Deretter skal de etterheve i ytterligere 30 minutter før steking. Dette bidrar til deres unike tekstur.

H3: Helsefordeler Til tross for deres søte smak, har skillingsboller også noen helsefordeler. Kanel er kjent for å kunne senke blodsukkeret, ha antiinflammatoriske egenskaper og bidra til å bekjempe hjertesykdom. Kardemomme er også full av antioksidanter og kan bidra til å bekjempe cellenes aldringsprosess. Dette er ikke å si at man bør spise skillingsboller konstant for helsefordelene, men det skader heller ikke å kjenne til de positive sidene ved ingrediensene.

H3: Fremtiden for Skillingsboller Nå ser vi en gjenoppblomstring av interesse for tradisjonelle norske bakverk, inkludert skillingsboller. Det blir spennende å se hvordan denne tradisjonen utvikler seg i tiden fremover. Uansett er det trygt å si at skillingsbollene vil fortsette å være en elsket del av norsk matkultur for mange år fremover.

Totalt sett er skillingsbollene mer enn bare et søtt bakverk. De er importante for kulturen vår, samt en viktig del av våre mattradisjoner. Så neste gang du nyter en skillingsbolle, tenk på dens rike historie og betydning i norsk kultur.

Legg igjen en kommentar