Ingredienser:
50 gr gjær
100 gr smør
5 dl melk
1/2 ts salt
50 gr sukker
ca 750 gr hvetemel
1/2 ts bakepulver
Fyll :
4 store epler
100 gr mandler eller nøtter du måtte ønske
150 gr sukker
3 ts kanel
1 pk vaniljekrem
egg til pensling.
Evt melisglasur
Tilberedning:
Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smøret og lunk melken. Rør gjæren ut i vesken og tilsett salt og sukker. Elt inn mel blandet med bakepulver til en smidig og blank deig. La deigen heve under plast i ca 30 min.
Elt deigen om på bakebordet og del den i to like deler.
Skrell og del eplene i små terninger.Finhakk mandlene og bland epler og mandelhakk med sukker og kanel.
Kjevle hver deigklump ut til et triangel, like langt som platen og 25 cm bredt.
Smør vaniljekrem langs midten av hver leiv og legg epleblanding oppå. Sørg for at det blir like mye på hver leiv.
Skjær med bakkelspore eller kniv 3 cm brede remser på skrå nesten inn til epleblandingen på begge sider. Brett remsene annen hver gang fra venstre og høyre over fyllet.
Legg flettene forsiktig over på bakepapirkledd stekeplate og brett inn endene slik at ikke fyllet renner ut. La flettene etterheve under plast ca 40 min.
Pensle med sammenpisket egg og stek dem nede i ovnen ved 225 gr (litt mindre ved ovn som steker mer enn temp) i ca 20 min.
Avkjøl på rist. Ha melisglasur over før servering hvis ønskelig.
Du kan variere hvilken blanding du ønsker å ha inni flettene men dette smaker herlig.