Papir er bedre enn plast
Det kan være stor vitenskap å pakke matpakken, for det finnes atskillige hensyn å ta – både for miljøet og helsen. Her får du ni gode råd du kan følge for å beskytte maten best mulig.
Unngå sølvpapir
Sølvpapir kalles også aluminiumsfolie. Det tynne folien er laget av aluminium som er svært energikrevende å utvinne. Og selv om det nesten ikke veier noe kan det utgjøre et avfallsproblem da det kan være vanskelig å bryte i ned et søppelforbrenningsanlegg.
Les også: 10 gode råd om matpakker til barnHeller glass enn plast
Velg glass før plast der det er mulig. Glass avgir generelt færre stoffer enn plast. Vær imidlertid oppmerksom på at lokk kan inneholde ftalater eller bisphenol A.
Tilbered mat i riktige beholderne
Ha ikke varm mat i plastbeholdere eller beholderen i mikrobølgeovnen med mindre den er beregnet til det. Det kan være usunt å spise mat tilberedt i beholdere som ikke er beregnet til det.
Les også: Lag din egen luksusmatpakkeVær oppmerksom på fett-tette papir
I det såkalte fett-tette papiret er fibrene presset tett sammen ved hjelp av mekanisk trykk eller kjemikalier. Noen typer av fett-tett papir kan være overflatebehandlet med kjemikalier som for eksempel silikon- eller fluorstoffer. Begge stoffer kan utgjøre et problem for miljøet og de fluorholdige stoffene er mistenkt for å ha forskjellige helseskadelige effekter blant annet ved å virke hormonforstyrrende.
Resirkulert papir egner seg ikke til matpakken
Resirkulert papir egner seg ikke til mat. Bruk bare papir som er beregnet til matvarer.
Les på innpakningen
Plast- og husholdningsfilm var tidligere ofte laget av PVC og bløtgjort med ftalater. Men det er fremdeles viktig å lese hva som står på innpakningen, for noen typer film egner seg bare til bestemte typer av matvarer
Les også: Niste muffins – oppskriftUnngå poser
Bruk matbokser til matpakken, ikke poser.
Bruk den riktige plasten
Unngå plast som avgir en kraftig lukt.
Gjenbrukbar emballasje
Velg om mulig varer med emballasje som kan gjenbrukes. Det er for eksempel glass, papir og papp.
Mer om: Slik bør matpakken pakkes inn
En god matpakke kan løfte både humør og energinivå igjennom dagen. Men hvordan skal matpakken pakkes for å holde seg best og mest frisk? Her er noen nyttige råd og tips.
Først og fremst er det viktig å velge en matboks som er romslig og forsegler godt. Plastfolie og aluminiumsfolie kan virke som enkle løsninger, men de er ikke effektive for å opprettholde matens friskhet, og de er heller ikke miljøvennlige alternativer. Et bedre valg er å bruke en lufttett beholder eller boks som både holder maten frisk og forhindrer lekkasje. Noen matbokser har også inndelere, slik at ulike matvarer ikke blandes.
Det å pakke matpakken riktig er også viktig for å sikre at maten holder seg frisk og appetittelig. Start med de tyngste og mest robuste elementene, som for eksempel en sandwich eller et eple, og legg deretter de mer skjøre matvarene, som frukt og grønnsaker, på toppen. Dette forhindrer at maten blir klemt.
Når det gjelder temperatur, bør matpakken holdes på cirka 5 °C. Dette kan gjøres ved bruk av kjøleelementer eller termobokser. Husk at kjøtt, egg og meieriprodukter bør konsumeres innen fire timer hvis de ikke oppbevares kjøligt.
Sist men ikke minst, er det viktig å huske at matpakken skal være hygienisk. Overfloden skal alltid være ren før du pakker inn maten, og det er bedre å vaske hendene før du begynner å lage matpakken. Regelmessig rengjøring av matboksen bør også være en viktig del av rutinen.
Samlet sett kan en ordentlig pakket og oppbevart matpakke være viktig for å opprettholde helse og velvære og for å nyte deilige, friske måltider på farten.