Hvit saus 2

Ingredienser
5 dl melk 4 ss smør 1 dl hvetemel salt hvit pepper
Tilberedning
Varm melken i en kjele over svak varme. Smelt smøret i en annen kjele. Tilsett melet i smøret og la det koke i 3 minutter, uten å bli brunt. Tilsett melken litt om gangen under kraftig omrøring. Fortsett å røre kraftig til sausen tykner. La den koke 2-3 minutter ved svak varme, mens du rører av og til, inntil sausen er fyldig og kremaktig. Smak til med salt og pepper. Server sausen varm til lettkokte grønnsaker eller bruk den som basis for andre sauser.

Mer om Hvit saus 2

Hvit saus, også kjent som béchamelsaus, er en grunnleggende saus som brukes i mange forskjellige retter innenfor forskjellige matkulturer. Selv om det i sitt enkleste format kun er laget av smør, hvetemel og melk, kan variasjoner og tilsetninger gi en mengde forskjellige smaker og teksturer.

Hvit saus er ikke bare en nordisk klassiker, men den er også en viktig komponent i det franske og italienske kjøkkenet. Italienerne bruker denne sausen som en base i mange pastaretter – kanskje mest kjent er lasagne. I Frankrike er det også et element i en rekke retter, fra gratenganer til croque monsieur. Utenom disse landene er hvit saus populær i mange europeiske land, og hver region har sin egen unike vri.

På tross av sin enkelhet, kan lage en perfekt hvit saus være en utfordring. Riktig balanse mellom mel og smør er nøkkelen til å unngå en klumpete saus. En god metode for å unngå dette, er å tilsette melet litt etter litt mens du rører konstant. Dette vil tillate melet å bli fullstendig absorbert og vil resultere i en glattere saus. Et annet tips for en smidig hvit saus er å varme melken før du tilsetter den. Dette gjør det lettere for melet å absorbere melken, noe som også forhindrer klumper.

Hvit saus kan forbedres på en rekke måter, avhengig av hvilken rett den skal brukes i. Tilsetninger som ost, krydder, eller urter kan gi en ekstra dybde av smak. Ved å tilsette revet ost, kan du lage en deilig ostesaus som er perfekt for makaroni og ost eller lasagne. Hvis du vil ha en mer delikat smak, kan du prøve å tilsette urter som persille eller dill.

Til tross for sin enkle opprinnelse, er hvit saus utrolig allsidig og kan legge til en kremet, rik smak til en rekke retter. Det er en kunst å perfeksjonere dens tilberedning, men en godt laget hvit saus kan virkelig løfte en rett til nye høyder. Så uansett om du lager en klassisk norsk fiskegrateng, en italiensk lasagne, eller en koselig gryte, husk at nøkkelen ligger i detaljene. En perfekt hvit saus kan gjøre en stor forskjell!.

Legg igjen en kommentar