God scampi

Ingredienser
20 rå scampi 1-2 ss smør 1 sjalottløk ½ rød paprika ½ gul paprika ½ grønn paprika Noen friske champignoner ½ terning fiskebuljong ¼ dl cognac 1 ss tomatpurè 2 dl fløte 1 tomat ½ bunt persille 1 ss tørr sherry eller vermouth Cayennepepper Salt/pepper 1 ss kaldt smør Tilbehør Kokt ris 8 grønne asparges. 1 plate butterdeig Revet ost
Tilberedning
Skrell scampi. Skold og flå tomaten og skjær kjøttet i terninger. Hakk persille og løk. Skjær soppen i skiver, og paprika i små terninger. Varm smøret i en sautèpanne. Surr løk og paprika et par minutter uten at det tar farge. Smuldre i buljongterningen. Øk varmen og ha i scampi, stek noen sekunder. Hell over cognac og flambèr. Slukk evt. flammene med et lokk. Tilsett sopp og tomatpurè. Vend inn tomatkjøtt og persille, rør fløten i retten og kok opp. Husk at scampi blir seige om de koker for lenge. Smak til med sherry, cayennepepper, salt og pepper. Rør til sist inn 1 ss kaldt smør. Skrell det nederste av stilken på aspargesen og kok noen minutter i saltet vann. Kok ris. La butterdeigen tine 20 minutter. Trykk ut hjerter med pepperkakeformer, pensle med sammenpisket egg eller litt melk og dryss over revet ost. Stek på 200 grader i 15 minutter.

Mer om God scampi

De siste årene har nordmenns appetitt for sjømat vokst betraktelig, og vi har utviklet en særlig forkjærlighet for delikatessen som går under navnet «scampi». Hvordan kan vi sikre at scampien vi spiser er av god kvalitet, er bærekraftig fisket, og hvordan kan vi tilberede den på best mulig måte? Følg med videre.

Først og fremst er det viktig å være oppmerksom på at ordet «scampi» egentlig refererer til et bestemt slag reker, kjent som dyphavsreker. Så når vi kjøper «scampi» i Norge, er det ofte et produkt av disse rekene vi får. Det er også viktig å nevne at flere expeditions i det siste har rapportert om overfiske av dyphavsreker i enkelte havområder. Derfor er det ekstra viktig for den ansvarsbevisste forbruker å alltid sjekke at produktene de kjøper er MSC-sertifisert.

Når det kommer til kvalitet, er det flere ting man kan se etter. God scampi skal ha en fast konsistens og en rik, søtlig smak. En kjent regel er at jo større scampien er, jo mer smak bærer den. Scampi kan være lett rinserød i fargen, men det er viktig å merke seg at en sterkere rødhet kan være et tegn på at scampien er fargeforsterket. Dette gjør ikke nødvendigvis produktet dårlig, men for mange forbrukere er det et signal om at produktet kanskje ikke er av den høyeste kvaliteten.

Når det kommer til tilberedning av scampi, er det mange måter å tilberede delikatessen på som alle gir deilige resultater. En klassisk og enkel måte er å steke scampien i en panne med litt hvitløk, chili og olivenolje. Men scampi passer også ypperlig på grillen, om sommeren, eller i en asiatisk inspirert wokrett, om vinteren. Med scampi er det kun fantasien som setter grenser.

Til slutt, husk også på bakgrunnen for det du spiser. Dyphavsrekene som blir til scampi lever normalt på mellom 200-1000 meters dyp, og har en viktig rolle i havets økosystem. Så når du velger scampi, så er du ikke bare med på å støtte en bærekraftig sjømatindustri, men du er også med på å bevare det rike, marine livet i havet.

Alt i alt, er god scampi både en fryd for ganen og et steg i riktig retning for vår planet. Ved å gjøre bevisste valg kan vi alle nyte denne delikatessen med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar