Kokt torsk med sandefjordsmør

Ingredienser
1- 1 1/2 kg torsk i skiver 1 laurbærblad Salt Eddik Pepper Saus: 2 ss kremfløte 2 ss finhakket persille 200 g meierismør saft av 1 sitron
Tilberedning
Legg torske skiverne i kokende vann sammen med et laurbærblad, salt og pepper. Fisken skal deretter trekke ved 90°C i 10-20 minutter – til skinn og bein løsner. Sandefjordsmør lager du ved å gi fløte og persille et oppkok. Ta kjelen av varmen. Rør det kalde smøret inn til alt får en kremaktig konsistens. Det må ikke koke. Bland i sitronsaft og server til torsken. Servér med kokte poteter.

Mer om emnet: Kokt torsk med sandefjordsmør

Kokt torsk med Sandefjordsmør er en tradisjonell norsk rett som består av kokt torsk servert med en rik og kremet smørsaus kjent som Sandefjordsmør. Denne retten har dype røtter i norsk matkultur og er en favoritt på mange norske middagsbord, spesielt under høytidene. Hovedingrediensene er fersk torsk, smør, fløte, hvetemel, persille, salt og pepper.

Det er en fascinerende prosess å lage en perfekt kokt torsk med Sandefjordsmør. Det første trinnet i denne prosessen er å anskaffe en stykke fersk torsk, helst skinn- og benfri. Torsken saltes deretter rolig og får hvile i 20-30 minutter. Dette gir fisken en fastere struktur og forbedrer smaken. Den saltede fisken kokes deretter i lettsaltet vann på lav varme inntil den er ferdig. Kokingens presise tid vil variere avhengig av tykkelsen på fisken, men generelt skal man regne omtrent 10 minutter per centimeter tykkelse.

Når fisken koker, klargjøres Sandefjordsmøret. Dette begynner med å smelte smør i en kasserolle, tilsett deretter hvetemel for å lage en såkalt roux. Dette gir sausen dens tykkelse. Deretter tilsettes fløte, litt om gangen, og røres forsiktig inn til en jevn saus dannes. Sausen får småkoke til den blir litt tykkere og tilsett deretter mer fløte om nødvendig. Sausen assaisoneres med salt og pepper, og til slutt, frisk persille tilsettes for en fin fargekontrast og ekstra smak.

Tradisjonelt blir kokt torsk med Sandefjordsmør servert med poteter og gulrøtter. Det er ikke uvanlig å også se denne retten servert med andre rotgrønnsaker, for eksempel pastinakk, persillerot eller sellerirot. Hver ingrediens bidrar med sin unike smak som komplementerer fiskens milde smak og Sandefjordsmørets rike, kremete tekstur.

Det finnes mange variasjoner på denne klassiske norske retten. Noen liker å tilsette litt sitronsaft eller finrevet sitronskall til Sandefjordsmøret for en syrlig vri. Andre foretrekker å tilføre en ekstra dimensjon av smak ved å inkludere finhakkede sjalottløk eller hvitløksfedd i smørsausen. Uansett hvilke personlige tilpasninger du gjør, er hemmeligheten å balansere smakene slik at ingen enkelt ingrediens overmaner de andre. Dette skaper en harmonisk og oppfylt rett som virkelig feirer det beste av norsk matkultur.

Å lage kokt torsk med Sandefjordsmør kan virke overveldende, men med litt tålmodighet og praksis, vil du snart mestre denne norske klassikeren. Det er en tidløs disken som er verdt innsatsen, og resultatet er en deilig måltid som kommer til å imponere familien og gjestene dine.

Legg igjen en kommentar