Pannekaker

Ingredienser
# 4 dl hvetemel # 7 dl melk # 1-2 egg # 1 ts salt # 2 ss margarin (evt. olje i røra)
Tilberedning
Hell melet i en bolle sammen med saltet. Tilsett smeltet margarin (eller olje) hvis ønsket i røra [margarin i røra minsker margarinmengden i panna etterpå]. Knekk (veldig viktig) eggene og legg dem i bolla samen med det andre. Den skarpe har lagt merke til at bare melken mangler. Tilsett denne og rør rundt til du har fått en fin og jevn røre. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Røra trenger ikke stå før du begynner med stekingen. Bruk øse til å helle røra i stekepanna (som du har smurt med mer margarin – dette gir ekstra god smak). Det er lurt å holde ferdigstekte pannekaker varme i en ildfast form i stekeovnen mens de andre stekes.

Om Pannekaker

Pannekaker er en populær matrett verdens over, men de er utrolige forskjellige fra kultur til kultur. Mens vi i Norge kjenner dem som flate, ovale eller runde kaker laget av en røre som stekes i stekepanne, har de en helt annen form og smak i andre deler av verden. For eksempel lag lapper i Norge, tradisjonelle amerikanske pannekaker, franske crêpes og russiske blini.

En viktig del av pannekakens mangfold og popularitet er dens allsidighet. Pannekakene kan nemlig tilpasses et hvert måltid av dagen og enhver gane, enten det er søtt eller salt. For eksempel, i Norge er det tradisjonelt å servere pannekaker med syltetøy, sukker eller brunost til dessert eller som hovedrett. Men i land som Mexico og Ungarn blir pannekaker ofte fylt med kjøtt, ost, grønnsaker og sauser for å lage en mer substansiell og salt rett.

Noe annet som er verdt å nevne, er pannekakene sin unike stekemetode. I motsetning til andre bakverk, som krever en ovn eller en dedikert maskin, kan pannekaker lages på en enkel stekeplate eller stekepanne. Dette har gjort pannekaken til en favoritt blant campere og friluftsentusiaster, så vel som hos matlagere med begrensede kjøkkenfasiliteter.

Det finnes mange lokale varianter av pannekake i Norge. For eksempel, i Nord-Norge er det vanlig med tykkere og mindre pannekaker, noen ganger servert med rømme og syltetøy, mens på Vestlandet er tynnere og større pannekaker, servert med sukker, mer vanlig. I tillegg finnes det flere spesialvarianter, som for eksempel sveler fra Møre og Romsdal, som er mer som amerikanske pannekaker og spises med smør og sukker eller brunost.

Å lage pannekaker er også en aktivitet som lett inviterer til samspill og hygge, enten det er blant venner, familie eller par. Pannekaker kan også være en morsom og lærerik måte å introdusere barn til matlaging. I tillegg gir variasjonen i oppskrifter og toppinger rom for kreativitet og eksperimentering, noe som igjen kan gjøre matlagingen mer engasjerende og lærerik.

Til slutt, er pannekaker en fantastisk rett å ha i repertoaret siden de krever få og enkle ingredienser, er lette å tilpasse allergier og dietter, og kan lages kjapt – perfekt for travle hverdager. De er også gode å fryse ned, så du kan alltid ha en deilig, hjemmelaget dessert eller middag klar i fryseren. Det er ingen overdrivelse å si at pannekaken er en ekte matverdenshelt.

0 kommentarer om “Pannekaker”

Legg igjen en kommentar