Klippfiskbrandade

Ingredienser
200 g klippfisk(utvannet, skinn og benfri) 200 g kokte poteter 1 – 1 1/2 dl olivenolje
Tilberedning
Kok potetene. Varm olivenoljen i en kaserolle og la fisken trekke i oljen til den begynner å skive seg. Ta fisken opp og ha den sammen med potetene i en food-processor. Kjør det sammen og spe med den varme oljen. Smak til med salt og pepper. Ha brandaden i fire porsjonsformer og stek dem i ovnen til de har fått en fin stekeskorpe. Server varmt med tomatsalat og nybakt brød.

Mer om Klippfiskbrandade

Klippfiskbrandade er en elsket rett som opprinnelig kommer fra Spania, men har også blitt populær i forskjellige deler av verden, særlig blant fiskeelskere. Den betagende smaken og unike forberedelsen av retten inviterer folk til å prøve og tilberede det.

Det aller første som skiller ut klippfiskbrandade fra andre fiskeretter er klippfisken den er laget av. For det uvitende, er klippfisk en tørket og saltet fisk, vanligvis torsk. Det er forberedelsesprosessen – en måneds lang prosess med salting og tørking – som gir klippfisken dens unike smak og tekstur. Denne metoden forberedelse tillater også at fisken kan bevares over en lang periode.

Oppskriften til klippfiskbrandade krever ofte poteter, hvitløk, olivenolje og noen ganger fløte, i tillegg til klippfisk. Disse ingrediensene kokes og moses sammen for å skape en glatt og kremet puree. Selv om klippfiskbrandade er enkel å lage, krever den tid og tålmodighet, spesielt når det kommer til å suge klippfisken. Det må bløtlegges i vann i ett til flere dager, med vannet byttet regelmessig, for å fjerne overflødig salt.

Mange mennesker i dag foretrekker å spise klippfiskbrandade som en forrett, servert på toast, men den kan også serveres som hovedrett. Deriblant bidrar den rike, salte smaken av klippfisken til å forsterke smaken av de andre ingrediensene, og skaper en uforglemmelig smaksopplevelse. Det er også verdt å merke seg at retten er næringsrik, ettersom den inneholder store mengder protein, Omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler, takket være klippfisken.

Klippfiskbrandade har også en interessant historie. Den stammer fra regionen Languedoc i Frankrike i det 17. århundre under navnet «brandade de morue» og har siden spredt seg til hele verden. I Norge har klippfisk vært en viktig del av handel og matkultur siden 1600-tallet. Derfor er de norske variasjonene av denne retten svært populære og varierte.

Avslutningsvis gir klippfiskbrandade en smak man sjelden glemmer. Med sin rike historie og spesifikke forberedelsesprosess, er det en rett som vil forbli populær blant gourmeter og sjømatelskere verden over.

Legg igjen en kommentar