Chili gryte

Ingredienser
300 gr Entrecote i tynne strimler 3 tsk Chilipulver 1 spsk Maisenna mel 1 bx Hakkede tomater med chili 2.5 dl Oksebuljong 1 spsk Tomatpurre (Heinz tube) 1 Løk i strimler 2 Vårløk eller purre 1 bx Mais (liten ca 100 gr) 1 bx Røde bønner (kidney beans) 75 gr Tortilla chips, knuste 50 gr Jarlsberg, revet
Tilberedning
Brun entrecote og løk på sterk varme, tilsett chilipulver og tomatpurre og lå det steke/koke i 30 sek. Ha i buljong, hakkede tomater og jevning (maisenna), la dette stå å putre på lav varme i ca. 45 min. Deretter tilsettes vårløk og mais, la dette koke i 5 min før de knuste tortilla chipsene og osten helles oppi. Bland ost og tortilla godt inn og server etter et min.

Om Chili gryte

Chiligryte, også kjent som chili con carne, er en deilig krydret rett som har vunnet verdensomspennende popularitet. Navnet «chili con carne» betyr bokstavelig talt «chili med kjøtt» på spansk, derfra stammer denne ikoniske gryten. Imidlertid har retten undergått en serie endringer og tilpasninger gjennom årene, og har betydelige variasjoner avhengig av regionen.

En interessant faktum om chili con carne er at opprinnelsen er et varmt diskutert emne. Noen mener at det ble først tilberedt i Mexico, mens andre insisterer på at det var i Texas, USA. Uavhengig av opprinnelsen er det bred enighet om at denne gryten har meksikansk-inspirerte smaker. Det er også en offisiell delstatsrett i Texas og er veldig populær i resten av USA, samt i mange andre deler av verden.

Tradisjonelt er hovedingrediensene i chili gryte kjøtt, tomater og chili. Bruken av bønner i chili gryte er imidlertid et stridspunkt blant kulinariske entusiaster. I Texas-stil chili con carne, er bønner vanligvis ikke inkludert. Samtidig legger mange andre stiler, inkludert de som er populære i resten av USA, Storbritannia og Australia, bønner til gryten. Noen oppskrifter tilsetter også andre grønnsaker som paprika, løk og hvitløk.

Chilisausen som brukes i gryten kan variere. Noen foretrekker å bruke ferdiglagde krydderblandinger, mens andre foretrekker å lage sin egen saus fra bunnen av. For å lage chilisaus fra bunnen av, ville en typisk oppskrift inkludere ferske eller tørkede chili, hvitløk, løk, spisskummen, oregano, paprika og noen ganger sjokolade eller øl for å gi ekstra smak. Det skal bemerkes at styrken på chilien som brukes, vil påvirke varmen i retten.

Ved servering akkompagneres chili gryte ofte av en rekke sider og garnityr. Dette kan inkludere ris, maisbrød, rømme, revet ost, skiver av grønn løk, og til og med tortilla chips. For mange mennesker er det å lage og servere en chili gryte like mye om tilbehøret som det er om gryten selv. Å parre den varme, krydrede gryten med et kjølig, kremet tilbehør skaper en flott kontrast og høydepunkter smakene i retten.

Chili gryte er virkelig en global favoritt som har en rik historie og en rekke deilige smaker. Enten du foretrekker den klassiske Texas-stilen, eller et mer unikt utvalg, er det ingen tvil om at det å lage en chili gryte er en kulinarisk opplevelse som er like givende som det er velsmakende.

Legg igjen en kommentar