* 300 g Digestive kjeks
* 150 g margarin
* 1 pk sitrongelé (pulver)
* 150 g Meierienes naturell ost (eller Philadelphia)
* 120 g melis
* 1 ts vaniljesukker
* 1/3 l lettrømme
* 1/3 l kremfløte
1. Kok opp vannet til geléen, og løs opp pulveret. Jeg pleier å bruke ca 4 dl vann når det står at det skal være 5 dl til normal gelé. Sett til avkjøling, men pass på at den ikke begynner å stivne.
2. Knus kjeksen fint i en bolle, og tilsett smør/margarin som er smeltet.
3. Ha kjeksblandingen i en springform, og fordel den jevnt utover. Form med en skje til overflaten blir jevn og hardpakket. Sett i kjøleskapet mens du gjør de resterende forberedelsene.
4. Ha ost, melis og vaniljesukker i en bolle, og bland godt. Dette skal bli en jevn blanding, uten klumper.
5. Tilsett rømmen og bland til en jevn konsistens.
6. Pisk fløten til krem og rør den forsiktig inn, resultatet skal bli jevnt og fint, men det er ikke bra å røre mer enn nødvendig i kremen.
7. Rør inn den avkjølte, men u-stivnede, geléen. Dette skal også bli jevnt, med minst mulig røring.
8. Ha blandingen opp i formen med kjeks-bunnen, og la den stå noen timer i kjøleskapet før du serverer. (Nå skal geléen ha tid til å stivne og gi kaka struktur og fasthet.)
9. Før servering kan kaka godt pyntes med noen kiwi-skiver, eller lignende.
Mer om Ostekake 5
Ostekake er en populær dessert blant både unge og gamle. Begrepet «Ostekake 5» refererer til fem grunnleggende trinn eller ingredienser som brukes til å lage en lekker ostekake. Ostekaker kan varieres i det uendelige, og med «Ostekake 5» kan du virkelig leke deg.
Fremgangsmåten for en «Ostekake 5» er ganske enkel. Først trenger du det første elementet, som er kjeksbunnen. Her kan du velge digestive kjeks, havrekjeks, eller kanskje en eksotisk vri med kokoskjeks. Det andre elementet, ostefyllet, er kakenes hjerte. Her er ofte bruk av kremost, stivpisket krem og sukker. Noen liker å tilsette et tredje element: smakstilsetter. Dette kan være sitronskall, vaniljesukker, eller kanskje et snev av likør for voksen vri.
Det fjerde elementet er gjerne en form for topping. Mange foretrekker frisk frukt eller bær, mens andre liker en mer dekadent sjokoladeglasyr eller karamell. Bare fantasien setter grensen. Til slutt, det femte og siste trinnet er pynting. Med et dryss av melis, noen friske bær eller kanskje litt revet sitronskall kan du sette ditt personlige preg på ostekaken.
Hvert trinn i «Ostekake 5» kan tilpasses etter din smak og preferanser. For de som liker en frisk og lett ostekake, kan det være lurt å velge sitrusfrukt som smakstilsetter og friske bær som topping. Dersom du er en sjokoladeelsker, vil kanskje en sjokoladekjeksbunn, sjokolade i ostefyllet og en rik sjokoladeglasyr være veien å gå. Valget er ditt.
Selvfølgelig trenger man ikke å være begrenset av disse fem trinnene. Andre populære tilsetninger inkluderer nøtter i kjeksbunnen for ekstra tekstur, bruk av ulike typer ost i fyllet for forskjellige smaker, eller til og med lagdelte ostekaker med forskjellige smaker i hvert lag. Hvis du virkelig vil slå deg løs, kan du prøve en ostekake med marshmallows, karamellpopcorn eller til og med spiselige blomster for pynt.
«Ostekake 5» gir deg en lekende lettfattelig måte å lage ostekake på, men husk at det er du som er mesterkokken, og det er din oppgave å gi kaken det unike preget. God mat er en refleksjon av hvem du er, og ostekake er ingen unntak. God bakst!.