Pastitsio

Ingredienser
4 ss olivenolje 1 stor løk, hakket 2ss hakket persille 2 hvitløksfedd, hakket 850 g kjøttdeig, gjerne en blanding av storfe og svin 1 laurbærblad 1 ts malt kanel 1 ¼ dl hvitvin 400 g hermetiske tomater, hakket 450 g små pastarør 2 ss smør ½ ts tørket mynte 1 ss strøkavring Hvit saus 120 g smør 125 g hvetemel 1 liter varm melk litt nyrevet muskatnøtt
Tilberedning
Varm oljen i en stor stekepanne. Fres løken lyst gyllengul og myk. Tilsett persille og hvitløk. Stek en liten stund til. Tilsett kjøttet. Stek i noen få minutter til all kjøttvæsken har kokt inn og kjøttet begynner å bli brunt. Ha i salt og pepper, laurbærblad og kanel. Tilsett vinen når det hele freser og er brunt. Kok til væsken har fordampet. Tilsett tomater og et par dl vann. Fortsett å koke på middels til svak varme i 10-15 min, eller til tomatene er godt blandet sammen med kjøttet. Kjøttet må ikke bli for tørt. Ta pannen av varmen. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kok i mellomtiden pastaen i kokende saltet vann i 2 min mindre enn det som står på pakken – den skal fremdeles vare ganske fast. Sil av og ha pastaen i en bolle. Rør inn smør. Smuldre inn mynten med hendene. Rør godt sammen og fordel halvparten av pastaen i bunnen av en stor ildfast form. Fordel kjøttblandingen på toppen slik at den dekker pastaen jevnt. Avslutt med et nytt lag pasta. Klem pastaen ned med en tresleiv slik at det blir for forholdsvis kompakt. Sett formen til side mens du lager den hvite sausen. Smelt smøret i en kjele. Rør inn mel og varm opp i et par minutter under konstant omrøring. Tilsett den varme melken, litt om gangen. Melken trekkes raskt inn, så arbeid fort. Pisk med den ene hånden mens du har i en øse melk om gangen med den andre. Når sausen virker jevn og ikke for tykk, tilsettes salt og pepper samt en klype muskatnøtt. Fortsett å koke i ca 5 min. under konstant omrøring. Sausen skal bli svært tykk og helt jevn. Hell sausen over pastaen og kjøttet i formen. Den skal nå så vidt opp til kanten av formen. Dryss strøkavring på toppen. Stek retten i 30-40 min, eller til overflaten begynner å bli gyllen. Avkjøl en liten stund.

Om Pastitsio

Pastitsio er en tradisjonell gresk rett som har en høyt elsket plass i det greske kjøkken. I hjertet til denne deilige retten finner man lag på lag av pasta, kjøttsaus, og en kremet bechamelsaus. Ordet “Pastitsio” kommer faktisk fra det italienske ordet «Pasticcio» som betyr «rot», men ikke la navnet lure deg. Til tross for navnet, er Pastitsio en velsmakende, godt strukturert og elegant rett.

En viktig ingrediens i Pastitsio er den unike pastaen som brukes, kalt bucatini. Denne pastaen er tykkere enn vanlig spaghetti, med et hulrom i midten, og er perfekt til å absorbere den rike kjøttsausen. Kjøttsausen er ofte laget av lammekjøtt eller oksekjøtt, og inneholder tomat, løk, hvitløk og et utvalg av urter og krydder, som kanel, nellik og sort pepper, som gir den et autentisk gresk preg.

Pastitsio blir deretter toppet med en tykk, kremet bechamelsaus, som gir retten sin karakteristiske hvite topp. Bechamelsausen fremstilles ved å blande smeltet smør og mel til en roux, som deretter blandes med melk, og av og til egg, til den blir fyldig og kremet. Det finnes også variasjoner av pastitsio hvor osten blandes direkte inn i bechamelsausen for ekstra smak og kremethet.

Det som gjør Pastitsio helt unikt, er måten det serveres på. Retten lages i en stor form, lag på lag, og blir deretter stekt til osten på toppen er gyllenbrun og sprø. Pastitsio serveres ofte i store firkanter, lik lasagne, og er både et populært hverdagsmåltid og en favoritt ved spesielle anledninger.

Selv om grunnleggende oppskrift på Pastitsio er relativt enkel, er det mange variasjoner av retten. Noen legger til ekstra ingredienser som aubergine eller sopp for mer smak og tekstur. Andre bruker forskjellige typer kjøtt, som kylling eller vilt, for en unik vri. Uansett valg, er Pastitsio en smaksrik og tilfredsstillende rett som er elsket av både barn og voksne i hele Hellas og langt utover landets grenser.

Legg igjen en kommentar