Kabaret

Ingredienser
1 pose lys buljonggelé (aspik) 200 g kokt skinke 4 hardkokte egg 1 liten boks asparges 200 g amerikansk grønnsakblanding 4 porsjonsformer, f.eks. rause kaffekopper, eller én stor form.
Tilberedning
Del kokte egg i skiver og lag et pent mønster i bunnen og opp på sidene av koppen. Fyll på med strimlet skinke og tinte avrente grønnsaker lagvis. Stapp godt ned i koppen! Lag aspik etter oppskrift på posen, og hell over. Sett kjølig. Kabareten kan også lages f. eks. med reker, fiskepudding eller kokt laks. Når geleen er stiv, hvelves kabareten på fat, pyntes med sitron, salatblad og persille. Serveres med godt brød og en superenkel dressing: 1dl kremfløte halvpiskes, og blandes med 1dl remulade.

Mer om Kabaret

Kabaret er en teaterform som har rike kulturelle røtter, og den har utviklet seg med tid for å gi publikum en unik underholdningsopplevelse. Det er flere aspekter ved Kabaret som de fleste kanskje ikke er kjent med, og vi vil i det følgende kaste lys over noen av disse.

Kabaret ble først introdusert i Frankrike på slutten av det 19. århundre, med innføringen av «Le Chat Noir» i 1881. Den tidlige kabareten var en blanding av poesi, musikk, komedie og politisk satire, som alle er kjennetegn vi fortsatt assosierer med denne kunstformen i dag. Kabaretens egentlige intensjon var å skape et forum for fri ytring, og det var en viktig kilde til sosial og politisk kommentar, særlig under perioder med streng sensur.

Imidlertid var det i Tyskland, under Weimar-republikken (1919-1933), at kabaret opplevde sin mest betydelige blomstring. Den tyske kabareten, kalt «die Kabarett», var et sterkt medium for politisk og sosial satire. Det var her, i kabaretene i Berlin, at artister som Marlene Dietrich og komikeren Kurt Tucholsky skapte navn for seg selv. Dessverre ble kabareten sterkt sensurert og mange kabareter stengt da Nazi-regimet kom til makten i 1933.

Kabaretens format ga artistene muligheten til å eksperimentere med forskjellige kunstformer samtidig, inkludert dans, sang, musikk, skuespill og poesi. Dette førte til at kabaret ble sett som en form for «totalteater.» Mens hovedfokus i en vanlig teaterproduksjon er på skuespillet, gir kabaret rom for flere aspekter av scenekunsten å skinne.

I dag finner vi ulike former for Kabaret over hele verden. Fra uavhengige venueer som tilbyr en intim atmosfære for å utforske et bredt spekter av kunstneriske uttrykk, til store produksjoner på de mest berømte teaterscenene. Kabareten er med andre ord en dynamisk og evigvarende kunstform, som har hatt en betydelig innflytelse på hvordan vi forstår og setter pris på teater i dag.

Til tross for de mange endringer kabaret har gjennomgått siden dens opprinnelse, fortsetter denne kunstformen å være en viktig og innflytelsesrik del av teaterlandskapet. Den gir en plattform for kunstnerisk ytring, samtidig som den fungerer som et samfunnskritisk speil. Fra sin beskjedne begynnelse i Frankrikes underholdningsverden, til dens nåværende globale tilstedeværelse, har kabaret forblitt en av de mest fengslende og tankevekkende kunstformene.

Legg igjen en kommentar