Smuldrepai med epler

Ingredienser
Mange epler skjæres i biter og legges i en smurt form slik at bunnen dekkes. Strø med kanel og sukker Bland så følgende sammen med gaffel eller kjøkkenmaskin: 125 gr. mel 100 gr. sukker 125 gr. merieismør (noe myknet, ikke smeltet) 1-2 ss. lettkokte havregryn
Tilberedning
Strø blandingen oppå eplene. Strø så med hakkede mandler, samt noen smørklatter. Stekes midt i ovnen, ca. 20 min på 200°. Serveres varm med vaniljeis.

Mer om Smuldrepai med epler

Smuldrepai med epler er en tradisjonell, skandinavisk dessert som har en spesiell plass i mange hjem og hjerter. Denne friske og fruktige paiformen profilerer seg med sin smaksrike og velsmakende krumme og søte frukt påfylling. Men det er også mange interessante fakta og oppskrifter tilgjengelig som kan gi denne deilige desserten en oppgradering.

For det første, la oss se på opprinnelsen til smuldrepai med epler. Selv om denne oppskriften er universell og populær verden over, sporer dens røtter tilbake til det 19. århundre Storbritannia. Noen historikere hevder faktisk at oppskriften kan være enda eldre. Mange kulturer over hele verden har lignende varianter av smuldrepai med bruk av lokale frukter og naturlige søtningsmidler.

I Norge, er smuldrepai med epler en enorm del av kulturen, spesielt på høsten når eplene er moden nok til å høstes. Her, kan man bruke ekstra sure norske epler til å lage smuldrepai, noe som gir desserten en forfriskende, syrlig smak. Variasjonene er mange og en av de mest populære tilskuddene til smuldrepai med epler i Norge er kanel som gir en søt aroma og en ekstra dybde til smaken.

Det kan være interessant å vite at det finnes flere veganske og glutenfrie alternativer til smuldrepai. En vegansk eplepai kan lages med margarin og havregryn, og sukker kan erstattes med lønnesirup eller annen naturlig søtningsmiddel. Glutenfri versjon av smuldrepai kan lages ved å bruke mandler eller havregryn, eller en blanding av begge.

Hva med serveringsideer, spør du? Vel, smuldrepai med epler serveres tradisjonelt med vaniljeis eller krem, men den kan også serveres med vaniljekrem eller til og med en skarp, rennende cheddarost for dem som liker en smakskontrast. For en ekstra festlig vri, kan du også smuldre noen nøtter på toppen eller legge til en karamellsaus.

Smuldrepai med epler er ikke bare en deilig dessert, men også en oppskrift full av historie og kultur. Fra sine britiske røtter til sin popularitet i det norske kjøkkenet, er dette en oppskrift som fortsetter å gi glede til generasjoner etter generasjoner. Enten du velger å lage en enkel, tradisjonell smuldrepai, eller en med kreative vrier – vet du at du lager noe som har vært elsket gjennom tidene.

8 kommentarer om “Smuldrepai med epler”

  1. Bare varm den et par minutter på lav effekt i mikro’en. Smaker nydelig til kaffen

  2. Nei, Mari, du må ikke finne på å f.eks. sette den inn i stekeovnen med litt varme på. Det kan naturligvis gå fryktelig galt!

  3. Utrolig god.. Jeg hadde i litt anis og kokte epler,sukker,kanel og anis, det ble kjempegodt!

    Går det å varme den opp igjen dagen etter? Hvordan har dere gjort det da i såfall?

  4. Alle jeg serverer denne kaken til må ha oppskriften. Jeg bare sier se på nettet og hva den heter. Jeg bruker vanlig melange.

  5. Helt super oppskrift, likte at det var havregryn i! Ble IKKE klissete i det hele tatt….har tatt soft margarin i mangel av meierismør, blir like fin!
    ANBEFALES!

  6. Deigen ble helt klissete og umulig å smuldre. Hva gjør jeg galt?

Legg igjen en kommentar