Quiche

Ingredienser
Deig: 3 dl hvetemel 150 g margarin eller smør. (jeg bruker alltid smør, det gir veldig god smak) 2 ss vann Ha mel og smør i en bolle, smuldre så det blir en kornete masse, Tilsett vannet, jobb deigen sammen raskt, sett i kjøleskapet og la den hvile en time. Fyll: 3 egg 3 dl kremfløte krydder etter behov og fyll med bacon, kylling, skinke etc etter hva du har lyst til. + andre ting, jeg bruker purre og oliven mye. 3-4 dl revet ost (vil du ha en ekte quiche lorraine bruker du røkt skinke, provencekrydder, og nymalt svart pepper, samt litt urtesalt)
Tilberedning
Gjør sånn:Kjevle ut deigen og legg den i en 24 cm ildfast form. Smør gjerne med olje. Deigen skal opp til kanten og prikk bunnen med en gaffel. Stek paiskallet på 200 grader i 15 minutter – midterste rille i ovnen. Fortsett sånn: Visp sammen egg og fløte, tilsett krydder og de andre godsakene, og hell over paiskallet. Strø med ost på toppen. Stek på ca 175 grader i ca 20 minutter. Kommentarer: Jeg bruker en sånn diger form, men tror at jeg ganger oppskriften med halvannen. Er liksom ikke sikker, for jeg bare gjør det. Men om du gjør, kan du alltid legge tilovers deig i kjøleskapet – og fyllet kan bli en omelett to dager etterpå. Jeg har i hvert helt sikkert mer ost enn dette. Mer i mengde påvirker naturligvis også steketiden som blir lenger. Men bare luft litt med en gaffel under steketiden så blir det skikkelig gjennomstekt.

Mer om Quiche

Det er ofte en misforståelse at Quiche er eksklusivt for fransk matlaging, men denne deilige retten har spredt seg over hele verden og har mange kulturelle variasjoner, inkludert i Norge. Opprinnelig fra det nordøstlige området i Frankrike kjent som Lorraine, har uttrykket «quiche» kommet for å beskrive en hel familie av bakverk fylt med en kremaktig blanding av egg, melk eller fløte, og forskjellige tilsetningsstoffer.

Quiche er en svært allsidig rett som kan tilpasses mange måltids preferanser. Selv om den tradisjonelle Quiche Lorraine er laget med stekt bacon, har variasjoner av retten inkludert alt fra sjømat og grønnsaker til forskjellige typer kjøtt og ost. Veganske og vegetariske varianter har også blitt populære, med ingredienser som tofu og nøttebaser som erstatter den tradisjonelle eggebaserte fyllingen. I Norge er quiche ofte servert med et tillegg av laks eller reker, noe som gjenspeiler landets sterke bånd til sjømat.

Valget av skorpe til quiche varierer også, alt etter regionale og personlige preferanser. Noen foretrekker den klassiske, flakey paideigen, mens andre kan velge en mer robust, fullkornsbunn for ekstra næring. Noen oppskrifter kaller til og med for en «skorpe-kjeks» basert på poteter. Dette gir en unik vri på den klassiske oppskriften og legger til en dybde av smak som komplekmenterer fyllet perfekt.

En annen interessant fakta om quiche er dens omfang i matlagingskunsten. Selv om det i utgangspunktet er ansett som en hovedrett, har quiche også funnet sin plass i frokost, lunsj og til og med dessertmenyer. Mini quiches, ofte referert til som ‘quiche biter’, er også en populært valg for lette snacks eller forrettmat. Med sin delikate kombinasjon av smaker og teksturer, kan quiche være like passende på en fin restaurant som den er på et uformelt familiebord.

Til slutt er en av de mest attraktive aspektene ved quiche dens evne til å bli servert på mange forskjellige måter. Det kan være varmt, rett ut av ovnen, eller romtemperatur. Det kan til og med bli kaldt for en forfriskende sommermiddag. På grunn av sin allsidighet og holdbarhet, er quiche ideell for måltidsforberedelser, piknik og potlucks.

Det er klart at quiche er mye mer enn bare en enkel fransk pai. Med sin rike historie, uendelige variasjoner og allsidige anvendelser, har quiche blitt en global matelsker på tvers av kulturelle og kulinariske grenser.

Legg igjen en kommentar