Grønnsakpai

Ingredienser
DEIG 125 gram smør 2 dl hvetemel 1 dl grovbakst 2 1/2 ss kaldt vann 2 løk FYLL 2 store gulrøtter 1 løk 1 squash 1 1/2 ss mel 1 1/2 dl melk 2 ss kapers 2 egg 1/2 kvast persille salt og pepper
Tilberedning
1. La smøret være mykt, men ikke klissent. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene. Arbeid forsiktig til alt er finfordelt. 2. Tilsett vannet, og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time. 3. Hardkok eggene og la dem kjølne før du finhakker dem. Rens og hakk grønnsakene. 4. Surr grønnsakene i smør til de er knapt møre (det må ikke bli brunt). 5. Dryss over mel og rør. Hell i melken og rør til det tykner. Smak til med salt og pepper og rør i persille, kapers og egg. 6. Fordel halve paideigen i en form godt opp på kanten, prikk med gaffel og stek i 10 minutter ved 200 grader. 7. Fordel fyllet i paien. Kjevl ut resten av deigen og legg over som lokk. Lag et lite hull i toppen. Pensle med vann eller melk og stek i ytterligere 30 minutter.

Mer om Grønnsakpai

Grønnsakpai er en aromatisk og sunn rett som stammer fra det franske kjøkkenet. Navnet «pai» stammer faktisk fra det antikke greske ordet «Pita», som egentlig betyr brød. I denne konteksten representerer det en bakverk laget av en myk pastadeig som er fylt med et mangfold av grønnsaker.

Det fantastiske med grønnsakpai er dens utrolige fleksibilitet. Du kan bruke en hvilken som helst type grønnsak som du liker, og tilpasse smaken etter din egen personlige preferanse. Noen av de mest populære fyllene inkluderer spinat, brokkoli, poteter, gulrøtter og tomat. Hver av disse grønnsakene tilfører paien forskjellige smaker og teksturer, og gjør hver bit til en glede.

Selv om grønnsakpai er enkel å lage, krever det litt planlegging. Først må du lage denne pastadeigen og la den hvile. Deretter må du forberede grønnsakene ved å kutte dem i ønsket størrelse og steking eller koking av dem i noen minutter for å gjøre dem myke. Etter det kan du blande grønnsakene med eventuell egge- og osterøre og bake paien til den er gylden og sprø.

Grønnsakpai er også ernæringsrik. Grønnsaker er en fantastisk kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber, og ved å tilsette egg og ost, får du også proteiner. Vær imidlertid oppmerksom på fettinnholdet. Noen oppskrifter kan ha et høyt innhold av smør og ost, og derfor kan du vurdere å redusere mengden for å lage en sunnere versjon.

En annen fordel med grønnsakpai er at den passer for enhver anledning. Du kan servere den til frokost, lunsj eller middag, eller til og med som snacks. Det er også perfekt som en piknikmat, da den både er lett å spise og lett å transportere.

Så, neste gang du ønsker å lage en sunn og smakfull rett, hvorfor ikke prøve en grønnsakpai? Med sin sprø skorpe og deilige grønnsaksfyll, er det nok til å tilfredsstille enhver matelsker. Plus, det er en flott måte å bruke opp overskuddsgrønnsaker på, og hjelper dermed med å redusere matavfall.

Legg igjen en kommentar