Ingredienser
1 eggeplomme 2 fedd hvitløk 1 ts Dijon-sennep (ikke ett must, men blir best med) 2 dl virgin olivenolje 1-2 ss sitronsaft Salt
Tilberedning
Bruk helst stavmikser. Bland eggeplomme, hvitløk og sennep og kjør til en jevn konsistens. Tilsett olje litt etter litt. Smak til med sitron & salt. Vær forsiktig med oljen, spesielt hvis du håndvisper . Begynn med noen få dråper, og hell deretter inn oljen langsomt i en tynn stråle.

Mer om Aioli

Aioli, en deilig og fyldig saus, har sin opprinnelse fra Middelhavsregionen, spesielt i Provence-området i Sør-Frankrike og i Spania. Navnet kommer fra de provensalske ordene for hvitløk og olje, «ai» og «oli». Denne gastronomiske skatten tjener mer enn bare en saus; den er en sentral komponent i mange retter, spesielt i Middelhavskjøkkenet.

Selv om aioli er kjent for sin rike hvitløkssmak, er den unike smaken et resultat av en delikat og presis balanse mellom hvitløk, olivenolje, sitronsaft og eggeplommer. Mengden og forholdet mellom disse ingrediensene kan variere basert på personlige preferanser, helsebehov eller kulinariske tradisjoner i regionen. Noen versjoner inkluderer andre urter og krydder eller en liten mengde sennep for å fremheve hvitløkens aroma.

Det er viktig å merke seg at prosessen med å lage aioli krever litt øvelse og tålmodighet. Det begynner med å knuse hvitløk i en morter, og deretter blande den med eggeplommer. Denne blandingen emulgeres sakte med tilsetning av olivenolje dråpe for dråpe under konstant omrøring. Dette skaper en tykk og kremet tekstur. Avgjørende er det rolig tempoet i tillegg av oljen, så det blir godt blandet. For en mer syrlig smak kan du legge til litt sitronsaft.

Aioli er ekstremt allsidig og kan serveres med et bredt utvalg av mat. Det har tradisjonelt blitt servert med fisk og sjømat, grønnsaker, kylling og brød. I moderne kjøkken blir aioli også brukt som en ingrediens i oppskrifter, en salatdressing eller til og med som en marinade. Den smakfulle sausen gir en umiddelbar forbedring til enhver rett den berører.

Til tross for spredningen av utallige varianter, forblir den autentiske aioli en hyllest til de enkle og naturlige smakene som har blitt elsket og feiret av generasjonene i Middelhavsregionen. Med sin umiskjennelige smak og allsidige anvendelighet, har aioli bevist sin plass som en tidløs klassiker i det globale kulinariske landskapet. Så neste gang du tenker på å prøve noe nytt i kjøkkenet, hvorfor ikke prøve å lage din egen aioli? Kanskje du vil oppdage den neste store tingen i din kulinariske reise.