Ingredienser
300 g andelever 75 g meieri smør u/salt 15 cl fløte 50 g trøffel postei krydder (se oppskrift under) madeira gele (aspik med madeira smak) Posteikrydder 20 g laurbærblad 20 g merian 20 g basilikum 20 g timian 10 g hvit pepper 5 g nellik 5 g muskatnøtt
Tilberedning
– Leveren posjeres og avkjøles (posjere betyr koke uten bobler) – Moses – Blandes med rørt smør og smeltet madeira gele – Smakes til med Krydder – Fylles i dekorert form – Dekkes med gele (aspik) – Settes kaldt Posteikrydder – Alle krydderne i oppskriften tørkes i ovn ved svak varme – Støt alt i en morter. finsikt blandingen – Oppbevar blandingen i lukket boks Når du bruker krydderblandingen smaker du til du får ønsket smak.

Mer om emnet: Andepate

Andepate er en delikatesse kjent over hele verden for dens tykke, kremete konsistens og rike smaken. Den er laget av fett og lever fra en spesifikk type and, oftest muleand. En av de mest kjente andepate er foie gras, som stammer fra Frankrike, men mange andre land har sin egen versjon av denne eksklusive matretten.

Produksjonen av andepate er krevende og omfattende. Prosessen involverer en diett høyt på mais og soya for andene, som fører til en fettstigning og gir leveren en mer delikat smak. Leveren blir deretter renset og stekt, før den til slutt blir blandet med en rekke forskjellige urter og krydder for å gi pateen sin unike smak. Den er også ofte marinert i alkohol, vanligvis konjakk eller portvin, for å fremheve de rike, jordnære smakene.

Andepate varierer mye i kvalitet, avhengig av leverens kvalitet, andens kosthold, og hvordan den har blitt oppdrettet. En god andepate skal være glatt og kremete uten klumper, og ha en dyp, rik, jordnær smak. Den skal også være frisk og fri for bitter smak.

Andepate er en veldig allsidig ingrediens og kan brukes i en rekke forskjellige retter. Den serveres ofte som en forrett, spredt på toast eller brød, og er veldig populær i noen av de fineste restaurantene i verden. Den kan også brukes i bakverk, sauser, og som fyll i forskjellige slag kjøttretter.

Man bør være oppmerksom på at produksjonen av andepate har vært gjenstand for kontrovers grunnet dyrevelferd. Dette er særlig knyttet til bruken av gallafôring, en praksis der fuglene tvangsfôres for å øke størrelsen på leveren. Mange land har derfor innført forbud eller restriksjoner på produksjon og salg av foie gras. Det er derfor særdeles viktig å støtte etiske produsenter som tar hensyn til dyrevelferd når du velger din andepate.

På tross av kontroversene rundt produksjonen, er andepate fortsatt en av de mest verdsatte delikatessene innen gastronomien. Den har en unik smak som er både rik og subtil, og er en fantastisk tillegg til ethvert måltid.