Aprikos

Prunus armeniaca Aprikos tilhører rosenfamilien (Rosaceae). Aprikos har opprinnelsen sin i Sentralasia hvor den enda finnes viltvoksende. Som dyrket har den vært kjent i 4000-5000 år. I Middelhavsområdet dukket den opp for ca. 2000 år siden. Aprikos er en subtropisk frukt, og de viktigste områdene for produksjon av frisk frukt er USA og Sør-Europa. Aprikos har imidlertid langt større økonomisk betydning som tørket frukt. Plukkede aprikoser modne fra treet er svært saftige og har en fin søtsyrlig smak, men holdbarheten er svært kort og trykk og støtfølsomheten er stor. Derfor plukkes aprikoser til eksport umodne, men i motsetning til f.eks. fersken, mister frukten dermed en del av sin smak og aroma. Aprikosfrukten er dunete som en fersken, men steinen er glatt og ikke hårete som hos fersken. Det finnes ingen yrkesmessig dyrking i Norge. Aprikostrær finnes i norske hager, men det er stor risiko for frostskader, da blomstringen skjer tidlig. Frøene (kjernene i steinene) brukes til produksjon av likør og som erstatning for mandelkjerner i marsipanmasse. Oljeutpressing av frøene er også vanlig. Betydning i kosten Aprikoser hører til blant de moderat energiholdige fruktene.
Aprikos, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
185 k
44.4 kcal
Protein 0.8g
Karbohydrat 9.4g
Fett 0.3g
Protein 7.4 %
Karbohydrat 86 %
Fett 6 %
Typiske feil Mekanisk skade, trykk, råd, mugg og indre feil. Oppbevaring og holdbarhet Ved 0°C og 90 % relativ fuktighet kan aprikoser oppbevares løse 1-2 uker og emballerte 3-5 dager. Sesong August-september Konserveringsformer Tørking Aprikosene halveres, utsteines og kokes et par minutter i en sukkerlake av½ liter vann til½ kg sukker og 1 knsp. askorbinsyre for å unngå misfarging. Dypfrysning Ved dypfrysning skal aprikosene være fullmodne. De kan flås, halveres og utsteines, siden de etter opptining særlig er velegnede til mos og grøt. Aprikosene kan fryses ned uten sukker eller i en lake av½ liter vann og 100 gr sukker til 1 kg aprikoser. Dessuten tilsatt 1 knsp askorbinsyre for å unngå misfarging. Sylting 1 kg knapt fullmodne aprikoser ½ kg sukker 2 dl vann 1 tsk. konserveringsmiddel Aprikosene kan syltes hele og så skal de prikkes dypt med en gaffel. De kan også flås, halveres og utsteines. Imidlertid er smaker og farge særlig konsentrert i skallet. Fruktene skal plukkes før de er helt modne. Det kokes nå en lake av vann og sukker. Aprikosene som er renset og gjort i stand kokes i denne laken ved svak varme i ca. 10 min. Deretter legges fruktene over i et rengjort glass. Sukkerlaken kokes inn i ca. 5 min., skummes, tilsettes konserveringsmiddel og helles over aprikosene i glasset. Tettsittende lokk settes på med det samme. Hermetisering 1 kg aprikoser 1 dl vann 35 gr sukker Aprikosene skal være helt friske og feilfri, de kan enten kokes hele eller halverte og utsteinede. De rengjorte aprikosene legges tett i et norgesglass. Det kokes en lake av vann og sukker, den skummes og avkjøles. Deretter helles den over fruktene, men det skal være minst 2 cm til kanten. Glasset lukkes med det samme. Hermetisert i 30 min. i hermetiseringskjele. Marmelade 1 kg modne aprikoser ¾ kg sukker 1 dl vann 1 ark geleringsmiddel eller 10 gr pektin Til aprikosmarmelade kan man bruke de fruktene som har småskavanker som flekker og støt. Halvparten av aprikosene kan erstattes av epler eller nyper. Aprikosene flås, utsteines, skjæres i småstykker og kokes møre i vannet ved svak varme. Størstedelen av sukkeret has i gryta og marmeladen putrer i ca. 10 min. Resten av sukkeret blandes med geleringsmiddelet og drysses i marmeladen under omrøring. Marmeladen kokes i enda 2 min.,  helles så på glass.

Om Aprikos

Aprikoser, små og guloransje frukter, stammer opprinnelig fra området rundt nordøstlige Kina og Sentral-Asia. Man mener at de har vært dyrket i over 4000 år. Frukten, som tilhører rosefamilien sammen med plommer og fersken, har spredt seg til mange deler av verden og blir nå dyrket i områder som middelhavsområdet, samt i deler av Nord- og Sør-Amerika. En aprikosplantasje kan faktisk bære frukt i opptil 25 år, noe som gjør den til en attraktiv avling for de som driver med jordbruk.

Aprikoser er ikke bare deilig søt frukt, men også svært næringsrik. De er rike på vitaminene A og C, samt kostfiber og kalium. Vitamin A, som er en kraftig antioksidant, bidrar til å opprettholde god synshelsen og styrker immunforsvaret. Vitamin C er viktig for helbredelse av sår og vedlikehold av brusk, bein og tenner. Fiberinnholdet i aprikoser hjelper med fordøyelsen og kan forebygge visse fordøyelsesproblemer. Kalium er et mineral som bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon og regulerer væskebalansen i kroppen.

Videre har aprikoser også ulike helsefordeler som å støtte hudhelsen og forebygge enkelte typer kreft. Betakarotenet i aprikoser omdannes til vitamin A i kroppen, som kan bidra til å forbedre hudens helse ved å beskytte mot skadelige UV-stråler og forurensning. Flere studier har også indikert at den høye antioksidantinnholdet kan bidra til å redusere risikoen for visse krefttyper ved å nøytralisere frie radikaler, som kan skade celler. Det er faktisk mange kosmetikkprodukter som bruker aprikosoljer for hudens fuktighet og helbredelse.

Ved siden av sine helsefordeler, er aprikoser også svært anvendelige på kjøkkenet. De kan spises ferske, tørkede eller brukes i en rekke oppskrifter, fra syltetøy og marmelader til kaker og salater. Tørkede aprikoser, som ofte finnes i handelen, er et spesielt populært snacksalternativ. De gir en naturlig søt smak og kan fungere som et sunt alternativ til godteri. I noen kulturer er aprikoser også en viktig ingrediens i tradisjonelle retter, som tagine i Marokko, hvor de tilfører en søt dimensjon til ellers krydrede og salte måltider.

Utover mat og helse, har aprikoser også en økonomisk og kulturell verdi. I mange land, som Tyrkia, er aprikosproduksjon en viktig del av den lokale økonomien. Aprikosfestivaler arrangeres årlig i disse områdene, hvor alt fra musikk og dans til matlagingskonkurranser og kunsthåndverk er basert på frukten. Disse festivalene bidrar ikke bare til økonomien, men styrker også samfunnets identitet og sammenhold.

Uansett hvordan man ser på det, er aprikoser en bemerkelsesverdig frukt med mange sider. Fra deres imponerende helsemessige fordeler til kulinariske anvendelser og kulturarv, er det ingen tvil om at aprikoser har en spesiell plass i mange samfunn rundt om i verden. De er en frukt som kombinerer ernæring, nytelse og kultur på en unik måte, og fortsetter å være verdsatt gjennom tidene.

Legg igjen en kommentar