Prunus armeniaca

Aprikos tilhører rosenfamilien (Rosaceae).

Aprikos har opprinnelsen sin i Sentralasia hvor den enda finnes viltvoksende. Som dyrket har den vært kjent i 4000-5000 år. I Middelhavsområdet dukket den opp for ca. 2000 år siden.

Aprikos er en subtropisk frukt, og de viktigste områdene for produksjon av frisk frukt er USA og Sør-Europa. Aprikos har imidlertid langt større økonomisk betydning som tørket frukt.

Plukkede aprikoser modne fra treet er svært saftige og har en fin søtsyrlig smak, men holdbarheten er svært kort og trykk og støtfølsomheten er stor. Derfor plukkes aprikoser til eksport umodne, men i motsetning til f.eks. fersken, mister frukten dermed en del av sin smak og aroma.

Aprikosfrukten er dunete som en fersken, men steinen er glatt og ikke hårete som hos fersken.

Det finnes ingen yrkesmessig dyrking i Norge. Aprikostrær finnes i norske hager, men det er stor risiko for frostskader, da blomstringen skjer tidlig.

Frøene (kjernene i steinene) brukes til produksjon av likør og som erstatning for mandelkjerner i marsipanmasse. Oljeutpressing av frøene er også vanlig.

Betydning i kosten
Aprikoser hører til blant de moderat energiholdige fruktene.

Aprikos, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
185 k
44.4 kcal
Protein 0.8g
Karbohydrat 9.4g
Fett 0.3g
Protein 7.4 %
Karbohydrat 86 %
Fett 6 %

Typiske feil
Mekanisk skade, trykk, råd, mugg og indre feil.

Oppbevaring og holdbarhet
Ved 0°C og 90 % relativ fuktighet kan aprikoser oppbevares løse 1-2 uker og emballerte 3-5 dager.

Sesong
August-september

Konserveringsformer
Tørking
Aprikosene halveres, utsteines og kokes et par minutter i en sukkerlake av½ liter vann til½ kg sukker og 1 knsp. askorbinsyre for å unngå misfarging.

Dypfrysning
Ved dypfrysning skal aprikosene være fullmodne. De kan flås, halveres og utsteines, siden de etter opptining særlig er velegnede til mos og grøt. Aprikosene kan fryses ned uten sukker eller i en lake av½ liter vann og 100 gr sukker til 1 kg aprikoser. Dessuten tilsatt 1 knsp askorbinsyre for å unngå misfarging.

Sylting
1 kg knapt fullmodne aprikoser
½ kg sukker
2 dl vann
1 tsk. konserveringsmiddel

Aprikosene kan syltes hele og så skal de prikkes dypt med en gaffel. De kan også flås, halveres og utsteines. Imidlertid er smaker og farge særlig konsentrert i skallet. Fruktene skal plukkes før de er helt modne.
Det kokes nå en lake av vann og sukker. Aprikosene som er renset og gjort i stand kokes i denne laken ved svak varme i ca. 10 min. Deretter legges fruktene over i et rengjort glass. Sukkerlaken kokes inn i ca. 5 min., skummes, tilsettes konserveringsmiddel og helles over aprikosene i glasset. Tettsittende lokk settes på med det samme.

Hermetisering
1 kg aprikoser
1 dl vann 35 gr sukker

Aprikosene skal være helt friske og feilfri, de kan enten kokes hele eller halverte og utsteinede. De rengjorte aprikosene legges tett i et norgesglass. Det kokes en lake av vann og sukker, den skummes og avkjøles. Deretter helles den over fruktene, men det skal være minst 2 cm til kanten. Glasset lukkes med det samme. Hermetisert i 30 min. i hermetiseringskjele.

Marmelade
1 kg modne aprikoser
¾ kg sukker
1 dl vann
1 ark geleringsmiddel eller 10 gr pektin

Til aprikosmarmelade kan man bruke de fruktene som har småskavanker som flekker og støt. Halvparten av aprikosene kan erstattes av epler eller nyper.
Aprikosene flås, utsteines, skjæres i småstykker og kokes møre i vannet ved svak varme. Størstedelen av sukkeret has i gryta og marmeladen putrer i ca. 10 min. Resten av sukkeret blandes med geleringsmiddelet og drysses i marmeladen under omrøring. Marmeladen kokes i enda 2 min.,  helles så på glass.