Avocado – en vitaminbombe?

Avokado er etter hvert blitt en fast gjest på manges matbord, men visste du at den faktisk ikke er en grønnsak men en frukt? Den er faktisk det, og hører til familien ”stenfrukter”. Opprinnelig kommer avokadoen fra Mexico, og aztekerne kalte den for ”skogens smør”, da fruktkjøttet rent faktisk godt kan brukes som erstatning for smør, og den i tillegg inneholder like mange mineraler og vitaminer som smør. Dog har den et betraktelig mindre fettinnhold, kun 23 %, og vegetabilsk, selvfølgelig. Avokadoen blir ofte brukt som garnityr, men kan fint brukes som et lite måltid i seg selv. Spesielt smakfullt er det med enten kokt egg til, eller reker, eller gjerne begge deler. En enkelt avokado kan inneholde mer enn 400 kalorier, og fruktkjøttet inneholder ikke mindre enn 25 % protein, hvilket gjør den til en liten vitaminbombe, da den også inneholder både vitamin A, B1, B2, B6 og E. I tillegg har forskning vist at avokadoen har en positiv effekt på høyt kolesterolnivå. avocado-suntVed siden av å påvirke kolesterolen, sies det at avokadoen har flere medisinske egenskaper. Blant annet bruker indianerne i Guatemala fruktkjøttet til å stimulere hårvekst, skrellet mot innvollsorm, og frøene som kur mot diaré. Videre bruker de bladene og barken av selve treet til å kurere vondt i magen og hoste. Avokadoen som plante trives best i fuktig tropeklima, og er et busklignende tre, med store spredte blader og gulgrønne blomster i toppen. Avokadotreet kan bli opptil 20 meter høyt og er i nær familie med laurbærtreet. Som en kuriositet kan det også nevnes at selve ordet ”avokado” stammer fra nahuatl-indianernes ord ”ahuacatl”, som direkte oversatt betyr ”testikkel”. Spanjolene syntes ikke om det navnet, og døpte den om til avokado, som vi kaller den den dag i dag.

Mer om: Avocado – en vitaminbombe?

Avokado regnes ofte som en «supermat», noe som skyldes sin rike innhold av viktige vitaminer og næringsstoffer. Men hva er det egentlig som gjør avokadoen til en «vitaminbombe»? La oss se nærmere på hva denne unike frukten har å by på.

En enkelt avocado inneholder over 20 forskjellige vitaminer og mineraler. Dette inkluderer vitamin C, E, K, B-6, samt riboflavin, niacin, folat, pantotensyre, magnesium og kalium. Dropp appelsinjuicen og ta en avocado i stedet – den gir deg faktisk mer enn 25% av den anbefalte daglige inntaket av vitamin C. Det er imidlertid vitamin K den er mest rik på, et viktig vitamin for blodets koagulasjon og for helsen til våre bein.

Ikke bare mangler avokadoen nesten helt kolesterol og natrium, den er også full av monoumettede fettstoffer – den sunne typen fett som hjelper med å redusere dårlig kolesterolnivå. Disse sunne fettene øker også kroppens opptak av fettløselige vitaminer som A, D, K og E, noe som betyr at avokado faktisk hjelper kroppen din å absorbere mer næringsstoffer fra alt det andre du spiser.

I tillegg til dette er avokado rik på fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen vår, men har også vist seg å redusere risikoen for mange kroniske sykdommer og bidra til vekttap. En medium avocado kan gi deg opptil 40% av det daglige fiberinntaket ditt.

Så hvis du vil ha et matprodukt som kan gi et stort bidrag til ditt daglige inntak av vitaminer og næringsstoffer, bør du vurdere å gjøre avokado til en vanlig del av kostholdet ditt. Innholdet i avokado gjør den til en rettmessig betegnet «vitaminbombe».

Legg igjen en kommentar