Kaffen skal være lett ristet eller mørkt ristet hvis du skal unngå akrylamid som er mistenkt for å være kreftfremkallende. Er kaffen riktig ristet så er den sunn.
Akrylamid er mistenkt for være kreftfremkallende

Riktig ristet kaffe inneholder ikke mye Akrylamid
Sjekk hvordan kaffen er ristet, neste gang du kjøper kaffe. Det skal stå lett ristet eller mørkt ristet på pakningen, hvis du vil unngå akrylamid som er mistenkt for være kreftfremkallende.
Akrylamid har vist seg kreftfremkallende i dyreforsøk. Stoffet dannes når matvarer stekes, bakes og ristes. Jo mer bruning av matvaren, jo mer akrylamid. Akrylamid fra kaffe utgjør ca en femdel av vårt samlede akrylamidinntak.
Unngå den mellomristet kaffen
Lett ristet kaffe inneholder mindre akrylamid enn mørk ristet kaffe fordi jo mindre ristet kaffen er, jo flere av de naturlige antioksidantene finnes i kaffen. Antioksidanter blir brutt ved ned ristningen. Også i de hardt ristede kaffetypene synker innholdet av akrylamid. Den høyere temperaturen får den akrylamiden som oppvarmingen har dannet til å brytes ned igjen. Lett ristet og mørk ristet kaffe er altså best i forhold til akrylamid, mellomristet er dårligst.
Spis ikke svidd og brent mat
Akrylamid kan finnes i brød, kaffe, kakao, potetchips, pommes frites, kaker og frokostprodukter. Stoffet dannes når man steker, baker eller griller matvarer over 120 grader hvis matvarene inneholder karbohydrat og asparaginsyre.
Røykere er særlig utsatt for akrylamid. Det er enda ikke avklart om den mengden akrylamid vi får fra kosten er kreftfremkallende. Vi kan fjerne oss fra risikoen ved akrylamid ved å unngå å tørrsteke, grille og frityrsteke maten vår og ved å la være å spise svidd og brent mat.
Hell kaldt vann i blodet og bak sunne fullkornsbrød
De sunne effektene ved mange matvarer veier opp de skadelige effektene av akrylamid, det gjelder for eksempel rugbrød. Man kan eventuelt unngå den brune overflaten og produkter som chips, pommes frites og kaker, men fremdeles spise fullkornsbrød. Rådet er å følge kostrådene og spise fiberrik og variert mat
Unngå akrylamid i maten din
- Unngå unødvendig, kraftig varmebehandling når du steker, baker eller friterer. Varmebehandlingen skal imidlertid alltid være tilstrekkelig til å sikre mot sykdomsfremkallende bakterier.
- Stek eller bak potetprodukter gyldne, ikke brune. Hold temperaturen under 175 grader hvis du friterer. Det er bedre å bake poteter enn å lage pommes frites.
- Oppbevar ikke poteter under seks grader. Det øker innholdet av sukker i potetene og jo mer sukker, jo mer akrylamid kan det dannes.
- Legg oppkuttede poteter i bløt i 20 minutter før de stekes for å fjerne sukkeret.
- Spis variert. Variasjon i valg av mat er alltid verdt å gå etter, også når det gjelder akrylamid.