Avokado er etter hvert blitt en fast gjest på manges matbord, men visste du at den faktisk ikke er en grønnsak men en frukt? Den er faktisk det, og hører til familien ”stenfrukter”.

Opprinnelig kommer avokadoen fra Mexico, og aztekerne kalte den for ”skogens smør”, da fruktkjøttet rent faktisk godt kan brukes som erstatning for smør, og den i tillegg inneholder like mange mineraler og vitaminer som smør. Dog har den et betraktelig mindre fettinnhold, kun 23 %, og vegetabilsk, selvfølgelig.

Avokadoen blir ofte brukt som garnityr, men kan fint brukes som et lite måltid i seg selv. Spesielt smakfullt er det med enten kokt egg til, eller reker, eller gjerne begge deler. En enkelt avokado kan inneholde mer enn 400 kalorier, og fruktkjøttet inneholder ikke mindre enn 25 % protein, hvilket gjør den til en liten vitaminbombe, da den også inneholder både vitamin A, B1, B2, B6 og E. I tillegg har forskning vist at avokadoen har en positiv effekt på høyt kolesterolnivå.

avocado-suntVed siden av å påvirke kolesterolen, sies det at avokadoen har flere medisinske egenskaper. Blant annet bruker indianerne i Guatemala fruktkjøttet til å stimulere hårvekst, skrellet mot innvollsorm, og frøene som kur mot diaré. Videre bruker de bladene og barken av selve treet til å kurere vondt i magen og hoste.

Avokadoen som plante trives best i fuktig tropeklima, og er et busklignende tre, med store spredte blader og gulgrønne blomster i toppen. Avokadotreet kan bli opptil 20 meter høyt og er i nær familie med laurbærtreet.

Som en kuriositet kan det også nevnes at selve ordet ”avokado” stammer fra nahuatl-indianernes ord ”ahuacatl”, som direkte oversatt betyr ”testikkel”. Spanjolene syntes ikke om det navnet, og døpte den om til avokado, som vi kaller den den dag i dag.