Avokado

Persea americana Mill.   Avokado er frukten av avokadotreet som hører til laurbærfamilien (Lauraceae). Avokadotreet er hjemmehørende i det nordlige Sør-Amerika hvor det har vært dyrket i svært lang tid. Avokado var blant annet en yndet spise hos aztekerne da spanjolene kom til Amerika. Første gang den ble omtalt i Europa, var i 1519 i en spansk beskrivelse. Nå dyrkes den mange steder i tropiske og subtropiske områder med Mexico som den største produsenten. Også i Middelhavslandene, blant annet i Israel og Spania, dyrkes avokado. Frukten har form som en pære og betegnes ofte avokadopære. Botanisk er frukten et bær med et lyst, grønnlig fruktkjøtt omkring et stort frø. Frøet, som ikke kan spises, kan veie opp til 25 % av fruktens samlede vekt. Fruktkjøttet er svært fettholdig og har vært brukt tidligere til såpefabrikasjon. På den modne frukten er konsistensen av fruktkjøttet nesten som smør. Det forekommer en rekke forskjellige arter av avokado, som har forskjellige sesonger. Avokado spises rå, naturell eller blandet med f.eks. reker. Frukten skjæres over og frøet fjernes. Kjøttet misfarges raskt etter overgangen. For å motvirke dett, kan det dryppes litt sitron over skjæreflaten. Betydning i kosten Avokado er blant de mest energirike fruktene og grønnsaker. Dette skyldes særlig et stort innhold av umettede fettsyrer. Avokadoer har et stort innhold av vitaminer, såvel B-vitaminer som vitaminene C, D, E og K. Dessuten mineralene jern, kobber og kalium samt kostfibrer.
Avokado, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
772 k
185.3 kcal
Protein 1.9g
Karbohydrat 14.2g
Fett 13.1g
Protein 4.2 %
Karbohydrat 31 %
Fett 64 %
Typiske feil Misfarging av fruktkjøttet (kjøleskader), trykkflekker, mugg, misfarging av overflaten og umodenhet (steinen slipper ikke). Oppbevaring og holdbarhet Ideell oppbevaring for avokado er ved 7-13°C og 85-90 % relativ luftfuktighet, avhengig av art og opprinnelsessted. Ved 7°C og 90 % relativ luftfuktighet kan de uemballerte holde seg 2-4 uker og emballerte i 6-7 dager. Ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet kan de uemballerte holde seg i 2-7 dager og emballerte i 2-5 dager. Avokado får lett kjøleskader som viser seg som brunfarging av fruktkjøttet. Hvis frukten ikke blir myk tyder det også på en kjøleskade. Avokado fra subtropiske områder (Israel, Sør-Afrika) har 7°C som laveste oppbevaringstemperatur og avokado fra tropiske områder 13°C. Avokado modner raskere hvis de oppbevares med sammen epler eller tomater.

Om Avokado

Avokadoen, kjent vitenskapelig som Persea americana, går langt utover sitt rykte som en trendy ingrediens i guacamole og smørbrød. Denne frukten, innfødt til Mellom-Amerika, har funnet veien til kjøkken over hele verden, og dens versatilitet og næringsverdi fortsetter å imponere. En av de mest bemerkelsesverdige aspektene ved avokadoen er dens høyere fettinnhold sammenlignet med andre frukter. Men dette fettet er i stor grad enumettet fett, som er kjent for å være hjertevennlig og kan bidra til å redusere «dårlig» LDL-kolesterol.

I tillegg til de sunne fettene, er avokadoen en viktig kilde til fiber. En middels stor avokado inneholder omtrent 10 gram fiber, som utgjør omtrent 40 % av den anbefalte daglige inntaket for voksne. Fiber er ikke bare viktig for å opprettholde en sunn fordøyelse; studier har også vist at det kan hjelpe til med å regulere blodsukkernivåene og redusere risikoen for type 2 diabetes. Da avokadoen har lite sukker sammenlignet med andre frukter, påvirker den ikke blodsukkernivåene i samme grad og er dermed et fint alternativ for personer med diabetes.

Det er kanskje ikke like kjent, men avokadoen inneholder også en betydelig mengde vitaminer og mineraler. Blant annet er den rik på vitamin K, som er essensielt for blodkoagulering og benhelse. Vitamin K er ofte undervurdert, men mangler kan føre til osteoporose og økt blødningsrisiko. I tillegg inneholder avokadoen betydelige mengder folat, som er viktig for cellevekst og DNA-syntese. Gravide kvinner blir ofte anbefalt å sikre seg tilstrekkelig folat for å forhindre fødselsdefekter.

Avokadoen skiller seg også ut på grunn av sitt høye innhold av antioksidanter som lutein og zeaxanthin. Disse karotenoidene er kjent for sine positive effekter på øyehelsen; de kan hjelpe til med å redusere risikoen for grå stær og aldersrelatert makuladegenerasjon. Dessuten har flere undersøkelser antydet at disse antioksidantene kan forbedre kognitiv funksjon, spesielt hos eldre voksne. Å inkludere avokado i kostholdet kan derfor bidra til et skarpere sinn og bedre syn gjennom årene.

Utover de ernæringsmessige fordelene, har avokado også potensialet til å være til nytte utenfor kjøkkenet. Massevis av skjønnhetsprodukter utnytter avokadoens fuktighetsgivende egenskaper, takket være dens rike fettinnhold og vitaminer. Avokadoolje brukes ofte i hudkremer og hårpleieprodukter for å gi fuktighet og næring. Studier har vist at avokadoolje kan fremskynde sårheling og forbedre kollagen-metabolismen, noe som potensielt kan redusere aldringstegn.

Til slutt, fra et bærekraftighetsperspektiv har avokadoindustrien møtt kritikk på grunn av vannforbruket som kreves for dyrking. Noen bønder har imidlertid tatt skritt for å redusere vannavtrykket, som for eksempel bruk av regnvannshøsting og dryppvanningssystemer. Samtidig pågår det forskningsprosjekter for å utvikle avokadovarianter som er mer motstandsdyktige mot tørke. Selv om avokadotrær trenger betydelig vann, er det viktig å veie fordelene for helse og ernæring mot de miljømessige utfordringene.

For å konkludere, avokadoen er mer enn bare en del av et moderne kosthold; den er et ernæringskraftverk med mange helsefordeler. Fra å være en god kilde til sunne fettsyrer og fiber til å tilby viktige vitaminer og antioksidanter, har denne frukten mye å tilby. Også miljømessige forbedringer innen dyrking kan hjelpe avokadoen å bli en bærekraftig del av vår fremtidige kosthold.

Legg igjen en kommentar