Halloumi er en tradisjonell hvit ost fra Kypros og har blitt produsert på øya i århundrer. Halloumi-ost er en fast ost produsert av sauemelk, tilsatt mynte, og har en behagelig smak og er deilig når den er grillet eller stekt. Halloumi-ost kan nytes alene og er spesielt velsmakende i sandwich. Som en forrett er grillet halloumi fantastisk med gresk salat og dressing. Men den er like god om morgenen med skinke og egg. Osten er også en viktig ingrediens i et nydelig måltid med kypriotisk ravioli og er perfekt til alle former for pasta. Alternativt kan den serveres revet på pizza, i suppe, eller i en rulle, noe som gjør det til en ost med nesten ubegrensede muligheter. Men uansett hva du bestemmer å gjøre med halloumi bevarer den alltid sin form og konsistens. Halloumi har en salt smak og kan oppbevares i mer enn ett år. Nesten hver landsby eller byhus har denne osten da folk spiser den til frokost, lunsj og middag, grillet, stekt, kokte eller frisk. I landsbyene er den for det meste laget av frisk geite eller sauemelk, men meieriindustrien bruker også kumelk.

Mer om: Halloumi-ost

Halloumi-ost, også kjent som «grillosten», kommer opprinnelig fra Kypros. Oppskriften er flere tusen år gammel, og den har historiske røtter i midtøstlig kultur. Den lages av en kombinasjon av geite- og sauemelk, og noen ganger inkluderer man også kumelk i miksen. Halloumi er kjent for sin karakteristiske saltiness og sin behagelige, tjukke tekstur.

Det er den unike produksjonsprosessen som gir halloumi osten dens særegne egenskaper. Osten får en fast konsistens som gjør den ideell til grilling eller steking, ettersom den ikke smelter ved høy varme. Dette gjør halloumi til et utmerket valg for vegetariske retter, da den kan fungere som en mettende erstatning for kjøtt.

Halloumi-ost er næringsrik og inneholder en god mengde protein, sammen med kalsium og fosfor. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne osten ofte inneholder høyt saltinnhold, så den bør konsumeres i moderate mengder. Selvom den kan være høy på kalorier, fungerer halloumi som en god energikilde.

I Norge har halloumi sin popularitet skjøt fart de siste årene. Det er nå lett å finne halloumi i de fleste supermarkeder og spesialbutikker i større byer. Den kan til og med være tilstede i noen tradisjonelle norske retter, noe som gir dem en innovativ vri.

De nordiske forbrukerne har omfavnet halloumi som en smaksrik og allsidig ingrediens i matlagingen. Fra grillet halloumi i salater, til stekte skiver i burger, halloumi-ost er nå et kjent og kjært element i det norske kjøkken.