Når landets arkeologer er ute for å lete etter gamle boplasser og andre spor etter menneskelige aktivitet i fra virkelig gamledager er det ofte rester av kokegroper de finner. De fleste av disse gropene stadfestes fra år 0 til år 600 hundre etter Kristus. Og noen er enda eldre. Kokegroper helt tilbake til steinalder har blitt påvist.

Gropene finnes i mange fasonger og størrelser. Noen ganger enkeltvis. Andre ganger ligger mange samlet i et område. Felles for dem er at de er brukt til å lage mat i. Kjøtt og fisk ble faktisk veldig godt ved bruk av denne tilberedingsmetoden.

Og den blir den fortsatt. Og det er en enkel prosess som du lett fikser selv. Spesielt hvis du venter innrykk mange middagsgjester er dette en metode som kan anbefales.

Grav et hull i hagen din eller et sted ute i naturen som har torv eller gressdekke. Er det ikke din egen hage du graver hull i, så husk for all del og be om tillatelse fra grunneier. Med den i orden og sterk oppmerksomhet rundt dette med brannfare er det bare å starte gravingen.

Skjær ut et stykke eller to av det øverste laget med gress på. Dette skal bli lokk senere, så hold det så uskadd som mulig. Deretter er det bare å grave seg nedover. Hvor stort hullet skal være er selvfølgelig avhengig av steikens størrelse. Litt større en størrelse på steiken bruker å være passe, men som en tommelfingerregel kan et hull på ca. halvmeteren passe både nedover og bortover som et utgangspunkt.

Dekk hullets bunn med stener. Gjerne litt runde i formen og størrelse 8 til 12 cm. Mindre stener går også bra. Fyll så ved i hullet og sett fyr på det hele. Vitsen er at steinene skal bli skikkelig varme så bålet bør brenne godt i en time eller to. Pass dog på at steinene ikke blir gråhvite, da er de for varme.

Og mens bålet stort sett klarer seg selv krydrer du steiken, lammelåret, laksen eller hva det måtte ha vært den gangen det levde. Pakk den så inn flere lag med aluminiumsfolie. Pass på at dette blir helt tett så ikke all den deilige kraften forsvinner. I de virkelige gamle dager ble maten gjerne pakket inn i blader, men folie virker nok minst vel så bra.

Til slutt vil du stå igjen med et hull fullt av glødene trekull, en eller flere biter folieinnpakket kjøtt og varme stener. Da tar du frem spaden igjen. Spa ut halvparten av kull og stein. Legg pakkene med mat i hullet, og spa kull og stener over igjen, så varmen blir jevnt fordelt. Husk at dette er varmt og brannfarlig arbeid. Vær veldig forsiktig.

Så er det bare å tette hullet med lokket du skar ut tidligere. Jo tettere det blir, jo bedre er det. Sjekk derfor at røyk ikke siver ut i sprekker og hull.

Noen få timer i hullet og steken har forandret seg til et herremåltid av de sjeldne og deg til en mesterkokk i gjestenes øyne.

Et litt ekstra lite tips som vil gjøre deg til arkeologenes venn. Når du er ferdig, legg en moderne mynt ned i hullet før du tetter igjen, så ser de at det er en kokegrop av nyere dato.