Persea americana Mill.

 

Avokado er frukten av avokadotreet som hører til laurbærfamilien (Lauraceae). Avokadotreet er hjemmehørende i det nordlige Sør-Amerika hvor det har vært dyrket i svært lang tid. Avokado var blant annet en yndet spise hos aztekerne da spanjolene kom til Amerika. Første gang den ble omtalt i Europa, var i 1519 i en spansk beskrivelse. Nå dyrkes den mange steder i tropiske og subtropiske områder med Mexico som den største produsenten. Også i Middelhavslandene, blant annet i Israel og Spania, dyrkes avokado.

Frukten har form som en pære og betegnes ofte avokadopære. Botanisk er frukten et bær med et lyst, grønnlig fruktkjøtt omkring et stort frø. Frøet, som ikke kan spises, kan veie opp til 25 % av fruktens samlede vekt. Fruktkjøttet er svært fettholdig og har vært brukt tidligere til såpefabrikasjon. På den modne frukten er konsistensen av fruktkjøttet nesten som smør.

Det forekommer en rekke forskjellige arter av avokado, som har forskjellige sesonger. Avokado spises rå, naturell eller blandet med f.eks. reker. Frukten skjæres over og frøet fjernes. Kjøttet misfarges raskt etter overgangen. For å motvirke dett, kan det dryppes litt sitron over skjæreflaten.

Betydning i kosten
Avokado er blant de mest energirike fruktene og grønnsaker. Dette skyldes særlig et stort innhold av umettede fettsyrer. Avokadoer har et stort innhold av vitaminer, såvel B-vitaminer som vitaminene C, D, E og K. Dessuten mineralene jern, kobber og kalium samt kostfibrer.

Avokado, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
772 k
185.3 kcal
Protein 1.9g
Karbohydrat 14.2g
Fett 13.1g
Protein 4.2 %
Karbohydrat 31 %
Fett 64 %

Typiske feil
Misfarging av fruktkjøttet (kjøleskader), trykkflekker, mugg, misfarging av overflaten og umodenhet (steinen slipper ikke).

Oppbevaring og holdbarhet
Ideell oppbevaring for avokado er ved 7-13°C og 85-90 % relativ luftfuktighet, avhengig av art og opprinnelsessted. Ved 7°C og 90 % relativ luftfuktighet kan de uemballerte holde seg 2-4 uker og emballerte i 6-7 dager. Ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet kan de uemballerte holde seg i 2-7 dager og emballerte i 2-5 dager.
Avokado får lett kjøleskader som viser seg som brunfarging av fruktkjøttet. Hvis frukten ikke blir myk tyder det også på en kjøleskade. Avokado fra subtropiske områder (Israel, Sør-Afrika) har 7°C som laveste oppbevaringstemperatur og avokado fra tropiske områder 13°C.
Avokado modner raskere hvis de oppbevares med sammen epler eller tomater.