Ingredienser

25 gr gjær
5 dl vann
2 ss smeltet smør
2 ss sirup, lys
2 ts salt
800 gr hvetemel

Til koking:
2 ss sukker per liter vann

Dryss:
sesamfrø, solsikkefrø eller valmuefrø

Tilberedning

Smuldre gjæren i bakebollen og hell på kaldt vann. Tilsett smør, sirup og salt. Bland i det meste av melet. La deigen stå til heving i kjøleskapet 10-12 timer.
Elt deigen om og trill ut 12 pølser. Form pølsene til boller. Klem et hull i midten og la bollen henge på pekefingeren. «Snurr» så fingeren slik at bollen utvider seg rundt fingeren og får fin bagelfasong. Legg bagelene på stekeplate og la dem heve i omtrent 20 minutter. De kan også lages med vanlig varm hev, men da blir de ikke så lette.

Kok opp vann og sukker i en rommelig kjele. Legg i et par bagels om gangen og la dem koke til de flyter opp, 3-4 minutter. Legg dem tilbake på stekeplaten og dryss på for eksempel sesam-, solsikke- eller valmuefrø. Stek dem gylne, på 225 grader i omtrent 20 minutter.