Ingredienser
1 kg hel torsk 1/2 kg blåskjell 2 dl fløte 1 dl hvitvin 1/2 løk 1 klype safran Havsalt
Tilberedning
Skrap torsken fri for skjell. Filetér, men la skinnet sitte på. Ha på rikelig med havsalt på kjøttsiden, la ligge i 10 minutter. Skyll godt. Stykk opp torsken i fire pene biter, legg i en smurt langpanne med skinnsiden opp. Rens blåskjellene. Surr løk i olje, legg i blåskjellene, hell over hvitvin. Kok til dampen står ut under lokket, da er de ferdige. La avkjøle til de er håndterbare. Ta kjøttet ut av skallene, sil og ta vare på kraften. Kok ned kraften til halvparten, ha i fløte, kok ned til halvparten igjen. Sett torsken i ovnen på 250 grader. Den er ferdig når fiskekjøttet skiver seg når du trykker forsiktig på fileten, ca. 8-10 minutter. Kjør sausen med stavmikser, smak til med salt og pepper og tilsett blåskjellkjøttet. Fordel pent rundt torskefileten på tallerkenen.

Mer om emnet: Bakt torsk med blåskjell og safran

Bakt torsk med blåskjell og safran er en sofistikert rett som tar i bruk de fineste råvarene fra havet og rister den opp med et snev av eksotisk krydder. Denne retten har nylig fått en oppsving i popularitet på grunn av sin unike profil og presentasjon. Opprinnelig stammer denne kombinasjonen fra det nordlige Europa, men bruk av safran, som bidrar med sin distinkte aroma og farge, gir retten en middelhavs-tvist.

Bakt torsk er en enkel og helsefremmende matrett, rik på protein og sunne omega-3 fettsyrer, men det er kombinasjonen med blåskjell og safran som virkelig setter den over toppen. Blåskjell bringer smaken av havet til retten, og går overraskende bra sammen med den milde smaken av torsk. Safran legger til en annen dybde av smak, med sin lette, men gjenkjennelige sødme. Dens kraftige, gyldne farge gir også retten et visuelt påfallende og tiltalende utseende.

Å lage denne retten kan virke komplisert ved første øyekast, men det er faktisk enkelt og greit hvis du følger trinnene nøye. Først bakes torsken i ovnen, gjerne med litt olivenolje og et hint av hvitløk for ekstra smak. Blåskjellene dampes separat, gjerne i en hvitvinssaus, før de kombineres med den bakte torsken. Safran trekkes ut i litt av dampvæsken fra blåskjellene og tilsettes retten til slutt, slik at den får tid til å trekke inn og forbedre smaken.

Et utmerket tilbehør til bakt torsk med blåskjell og safran er en lett salat med friske, knasende grønnsaker, eller kanskje en side med stekte poteter for de som foretrekker et mer hjertelig tilbehør. En kremet aioli saus kan også være en deilig tillegg, og bidrar til å runde av og komplementere smaken av fisk og safran.

For de av dere som er vinelskere, anbefales en lett og fruktig hvitvin for å komplementere smaken av bakt torsk med blåskjell og safran. En Chardonnay eller Pinot Gris kan være et godt valg, da begge gir en tiltalende balanse mellom friskhet og kropp som passer godt til denne retten.

Dette er en rett som gleder både øyet og ganen. Den er perfekt for en romantisk middag, eller en middag med venner. Bakt torsk med blåskjell og safran er definitivt en oppskrift som fortjener å bli prøvd.