Ingredienser
600gr grytekjøtt av svin (bog, skinke) 1ss olje 1 løk 2 gulrøtter 1 purre 1 boks bambusskudd 1/2 sellerirot (jeg pleier å droppe denne) 4 dl buljong (vann + buljongterning) 2 ss soyasaus 1 ts salt 1/4 ts pepper 1 ss maisenna (den lysegule)
Tilberedning
Koketid: ca. 35 minutter Skjær kjøtter i avlange, litt tynne strimler (jeg pleier å kjøpe ferdigstrimlet, men det er jo dyrere). Skjør løk og purre i ringer og sellerirot og gulrot i tynne stirmler. Brun kjøttet raskt i varm panne, tilsett løk, buljong, soyasaus salt og pepper. Kok opp og la det trekke i ca. 30 minutter. Tilsett grønnsakene. Jevn retten med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Kok opp og la trekke i 2-3 minutter til grønnsakene er såvidt møre. Smak til med salt og pepper. Server med ris og vårruller, eller hva du er vant til.

Mer om Biff Chop Suey

Biff Chop Suey er en kjent rett fra det rike og varierte kinesiske kjøkkenet. Navnet “Chop Suey” betyr bokstavelig talt “blandede biter” på kantonesisk. Det er en stir-fry rett som har en base av hakket biff, blandet med forskjellige grønnsaker og servert over ris. Selv om det er mange variasjoner av Chop Suey, blir biff Chop Suey stadig populær på grunn av sin robuste smak og behagelige tekstur.

Når det gjelder forberedelsene til biff Chop Suey, er marinering av biff (vanligvis oksekjøtt) nøkkelen til å bringe frem den dyrebare smaken. Kjøttet marineres ofte i soya, hvitløk, ingefær, og en klype sukker for å fremheve de naturlige smakene. Ferske grønnsaker som selleri, bønnespirer, vann kastanjer, bambusskudd og sopp blir deretter raskt stekt i en kjele eller wok sammen med kjøttet. En saus laget av soyasaus, kyllingbuljong og maisstivelse tilsettes for å gi retten ekstra fylde og smak.

Autentisk biff Chop Suey serveres ofte med jasmine ris eller nudler. I USA er det også vanlig å servere retten med ris stekt i soya, kjent som «Chop Suey ris». Men i Kina, er det en sjeldenhet å finne Chop Suey på menyen, siden retten faktisk ble skapt av kinesiske innvandrere i Amerika. Berømte restauranter som Sun Wah og Hong Kong Inn har spesialisert seg på denne retten og tilbyr sin egen vri.

En interessant kulturell omtale av biff Chop Suey kommer fra musikkverdenen. Det amerikanske bandet System of a Down har en sang kalt «Chop Suey», selv om teksten ikke har noe å gjøre med matretten. Men det viser hvordan retten har gjennomtrengt vestlig kultur og hvordan navnet skaper en assosiasjon til kinesisk matlaging.

Biff Chop Suey er en sunn og smakfull matrett som gjenspeiler essensen av kinesisk matlaging – en balanse mellom ulike smaker, farger og teksturer. Og selv om det ikke er en autentisk kinesisk rett, demonstrerer det hvordan matretter kan transformere og tilpasse seg nye kulturer, og fortsatt være like populære. Den nesten universelle anerkjennelsen av biff Chop Suey understreker rettens popularitet og kulturelle betydning på tvers av landegrenser.