Ingredienser
200 g oksekjøtt i tynne skiver vendes i hvetemel tilsatt salt og pepper, og brunes i panne. En halv løk i skiver brunes i samme panne som kjøttet. Kjøtt og løk puttes i gryte. Buljong eller vann tilsatt litt buljongpulver tilsettes. Væsken skal dekke innholdet. (Vitam Kørnig er buljongpulver uten smaksforsterker, kjøpes i helsekostforretninger). 1 læurbærblad (per lite væske) legges i gryta. 4 nellikspiker (per liter væske) tilsettes. Gi et oppkok, og la småkoke til kjøttet er mørt (aller best når kjøttet nesten løser seg opp). Sukkerkulør noen dråper tilsettes for en fin og mørk farge.
Tilberedning
Smakes til med salt og pepper. Serveres med kokte poteter, rosenkål og gulrøtter. Er også veldig godt med syltet gresskar eller tyttebærsyltetøy. Denne oppskriften er laget av Arne Forslund Bakken på www.hagenpaakleiva.net

Mer om Biffgryte

Biffgryte er en populær rett over hele verden, og den norske versjonen er en deilig komfortmat som er ideell for kalde vinterdager. Dette amerikanske uttrykket refererer til en rett som er laget ved å langsomt koke biff i en rik saus, ofte sammen med grønnsaker, og er kjent for sin varme, hjertelige smak og velsmakende, mørk biff.

Biffgryte i Norge har mange variasjoner, og kan variere fra region til region. Noen oppskrifter har et hint av det søte, ved å tilsette ingredienser som brunost, mens andre foretrekker det salte og krydrede, med krydder som rosmarin, timian og laurbærblad. Men uansett variasjon, de grunnleggende ingrediensene forblir de samme: biff, løk, gulrøtter og poteter.

Biffen som brukes i denne retten er ofte av høy kvalitet, og det er ikke uvanlig at norske kokker bruker det beste av biff til gryteretten. Dette bidrar til rettens rike, robuste smak og sørger for at hvert bit er mør og fylt med smak. I tillegg til biff, vil en typisk biffgryte også inneholde rødvin, buljong, og noen ganger også øl, for å gi den dypt konsentrerte smaken av kjøtt og grønnsaker.

Tilberedningen av biffgryte i Norge er en tidkrevende prosess. Først brunes biffstykkene for å forsegle i saftene og gi retten den karakteristiske rike smaken. Deretter tilsettes grønnsakene og de resterende ingrediensene, og retten kokes sakte i flere timer. Resultatet er en gryte med mørt biff og grønnsaker som er gjennomtrengt av smaken av biff og saus.

Nordmennene tar stor stolthet i å servere biffgryte, spesielt på spesielle anledninger som jul og nasjonaldagen. Den serveres ofte med brød eller poteter for å suge opp sausen, og er et populært valg for både familiemåltider og fester. Ikke bare er det en kulinarisk nytelse, men det er også en rett som bringer folk sammen og skaper en følelse av fellesskap og hygge.

Biffgryte er uten tvil en viktig del av det norske kulinariske landskapet. Den kombinerer gamle tradisjoner med moderne matlagingsteknikker, resulterer i en rett som representerer hjertet av norsk mat. Fra det øyeblikket det begynner å putre på komfyren, til det første bittet av mør biff og grønnsaker, er biffgryte en opplevelse som ingen matelsker bør gå glipp av.