Ingredienser
Smuldrepai med blåbær 4 porsj. 2 dl. hvetemel 1/2 dl. havregryn 2-3 ss. sukker (1/2 dl. nøttekjerner) 100 g. smør Fyll: ca. 500 g. renset blåbær 1/2 dl. sukker
Tilberedning
Bland alle ingredientsene til deigen i en bolle (smuldres). Blåbær fordeles i en paiform, strø over sukkeret. Paideigen fordeles over. Stekes ved 225 *C i ca. 25 minutter Serveres med vaniljeis eller vaniljesaus

Mer om Blåbærpai

Blåbærpai er en klassisk dessert elsket av mange over hele verden. Men få kjenner til de fascinerende faktaene om dette ikoniske bakverket som opprinnelig stammer fra Nord-Amerika. I dette blogginnlegget vil vi dykke ned i en verden av velsmakende blåbær og søte, knasende skorper for å gi ny innsikt om favorittdesserten din, blåbærpai.

Skjønt vi ofte forbinder blåbærpai med Amerika, er det faktisk europeerne som først begynte å bake paier med bær. Ja, du leste riktig. Da de første europeerne kom til Amerika, oppdaget de de utrolige blåbærene som vokste vilt der, og begynte å bruke dem i deres tradisjonelle tertekaker. Slik ble den første blåbærpaien til, og resten er, som de sier, historie. Nå er blåbærpai nesten synonymt med amerikansk matkultur, og har en egen nasjonaldag; nemlig den 28. juli.

Men hvorfor er blåbærpai så godt likt? Først og fremst er det på grunn av smaken. Kombinasjonen av lettsyret og søtt gjør at den treffer en unik balanse som appellerer til paletten. Men det er også helsemessige grunner. Blåbær er fullpakket med antioksidanter og kan hjelpe med å forbedre hukommelsen, og i tillegg skal visst blåbær være bra for synet! Dette gjør blåbærpai til en både smakfull og sunn snack, nesten en win-win situasjon!

Hva med å lage din egen blåbærpai? Du vil bli overrasket over hvor lett det er! Du trenger blåbær, sukker, sitronsaft, mel, salt og smør til pai fyllet, og for skorpen trenger du mel, smør, sukker, salt og vann. Fremgangsmåten er ganske enkel. Bland alle ingrediensene til fyllet og la det hvile mens du lager skorpen. Rull ut deigen du har laget, fyll pene med blåbærblandingen og topp det med en annen runde med deig. Stek i ovnen til blåbærpaien har blitt gyllen og boblende.

Til slutt, husk at hver blåbærpai er unik. Hver baker har sin egen måte å lage den på, så ikke vær redd for å prøve noe nytt. Kanskje du vil driste deg til å prøve en blåbærpai med en vridning, for eksempel med et streuseltopping eller med en dash av kanel? Valget er ditt. Lykke til på din blåbærpai-bake-ferd!.