Ingredienser
1 kg blåskjell 1/2 l fløte 1 dl hvitvin 1/2 løk 1 ts safran 1/2 purreløk 1 dl olivenolje Salt og pepper
Tilberedning
Finhakk løken. Ha i en kjele med 1 dl olivenolje. Surr løken myk uten at den blir brun. Ha i blåskjell og hvitvin, sett på lokket. Sett platen på full styrke. Når det begynner å frese damp ut under lokket, er skjellene ferdige og skal av varmen straks. Avkjøles til de er håndterbare. Ta innmaten ut av skallene. Kast skallene. Sil kraften over i en ny kjele. Tilsett fløte og safran. Kokes opp og smakes til med salt og pepper. Kjør eventuelt med stavmikser for å få suppen luftig og fin. Snitt den godt vaskede purreløken og surr den mør i 1 ss smør. Bland med blåskjellkjøttet og legg dette pent i suppetallerkner sammen med suppen. Nybakt loff er godt til.

Mer om Blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe er en fantastisk delikatesse og en tradisjonell rett i mange kystsamfunn i Norge og rundt om i verden. Hovedingrediensen i denne suppen er selvfølgelig blåskjell, en type musling som trives i kalde og tempererte farvann. Men det er en overflod av varianter og tilpasninger til denne suppen, alt fra enkel klar suppe til rike og kremete versjoner. For eksempel er blåskjellsuppe med fløte og hvitvin en populær variant i Norge, mens enkel Thai-stil blåskjellsuppe med krydret sitrongress er elsket i Sørøst-Asia.

For å forstå litt mer om blåskjellsuppe, trenger vi å dykke inn i selve blåskjellet. Blåskjell, kjent vitenskapelig som Mytilus edulis, er hjemmehørende i Atlanterhavet og finnes omfattende langs kysten av Norge. Dette muslingen er en hardfør skapning, i stand til å overleve under både varme og kalde forhold og i både ferskvann og saltvann. De har en tykk, blå-svart skall, og når de koker, åpner de seg for å avsløre sin saftige, kjøttfulle interiør.

Blåskjellsuppe er relativt enkel å lage hjemme og tar relativt kort tid. Første trinn i oppskriften er å rengjøre og skrubbe skjellene godt. Flere oppskrifter inkluderer en prosess for soaking og rense dem for å fjerne eventuelle rester av sand. Etter dette, er det vanligvis en prosess for å sautering grønnsaker-typisk løk, hvitløk, og selleri-samt en kombinasjon av urter som persille, timian, og laurbærblad. Deretter tilsettes flytende ingredienser, ofte hvitvin og kraft, og blåskjellene blir dampet til de åpner seg.

Når suppen er ferdig, er det tid for servering. Blandingen kan silkes for å fjerne skjell og serveres med litt av det dampede kjøttet på toppen, eller hele blåskjellene kan serveres i suppen for en mer rustikk presentasjon. En klype frisk dill, en dæsj creme fraiche, eller en skje med aïoli gir suppen en enda rikere smak.

Til slutt er det viktig å merke seg at når du lager blåskjellsuppe, er det avgjørende at alle blåskjellene som brukes er levende før de blir lagt i gryten. Hvis et blåskjell ikke åpner seg når det kokes, indikerer det at det var dødt før det var kokt og bør derfor kastes. Denne gyllene regelen sikrer både best mulig smak og sikkerhet for de som skal nyte suppen.

Blåskjellsuppe er utvilsomt en fantastisk sjømatrett som fanger essensen av det kalde, rene norske sjøvannet. En skål med varm, dampende blåskjellsuppe kan nytes når som helst på året, men er spesielt hyggelig i vintermånedene når det er behagelig å sitte inne og varme seg på noe godt og næringsrikt.