Ingredienser
Smelt margarin i en stekepanne. rør inn mel. La det brune til det får en mørk brunfarge. Rør hele tiden. Spe til slutt med buljongvann. Rør hele tiden så det ikke klumper seg. Ha i sukkerkulør om du syns den ble for lys på farge.
Tilberedning
Mengder? 50 g smør og tre topper ss hvetemel til 1/2 L vann kanskje.

Mer om Brun saus

Brun saus er et kjent element i mange norske husstander og er kjernen i mange norske matretter. Men det er fremdeles mange interessante ting å vite om denne populære tilbehøret.

Brun saus, eller brunsaus som det også kalles, har stor variasjon i opprinnelse og tilberedningsmetoden. Selv om det er en nøkkelingrediens i mange tradisjonelle norske retter, har mange andre kjøkkener over hele verden sin egen versjon av dette tilbehøret. For eksempel, i noen deler av Europa, er brun saus ofte laget med en blanding av buljong, maizena og krydder.

Det som gjør den norske brunsausen unik er dens spesifikke kombinasjon av ingredienser og kokeprosess. Den begynner ofte med en roux, en blanding av smeltet smør og mel, som blir brunet til det oppnår en nøttebrun farge. Deretter tilsettes kjøttkraft eller buljong, og sausen får småkoke til den når ønsket konsistens. Sausen blir vanligvis smakstilsettes med salt, pepper og soyasaus. Noen ganger kan andre ingredienser som sjalottløk, hvitløk, krydder eller urter tilsettes for ekstra smak.

Norsk brun saus serveres ofte med tradisjonelle retter som kjøttkaker, flesk og duppe, lutefisk, pinnekjøtt, og svinestek. Den rike og robuste smaken av sausen komplementerer og forbedrer smaken på disse rettene, og gir dem en dypere og mer kompleks smakprofil.

Det er også flere varianter av brun saus i Norge. Noen anvender forskjellige typer kraft som basis, mens andre kan inneholde ulike typer alkohol, som øl, til matlaging. I noen regioner i Norge, kan brun saus også ha en søt undertone ved å tilsette litt sukker.

Brun saus er mer enn bare et tilbehør til måltidet, det er en viktig del av det norske kjøkkenet. Med sin unike blanding av ingredienser og komplekse smaker, er det en saus som er elsket av mange og er en essensiell del av mange tradisjonelle norske retter.