Ingredienser
Tomatsalsa * 1 kg gode tomater (plommetomater, smakstomater, etc) * 1 rødløk * balsamico eddik * sukker * salt * pepper * chilikrydder * fersk basilikum Krydderbrød * Gjerne italiensk landbrød, med det meste av brød funker her… * Olivenolje (Extra virgin er ikke nødvendig) * fersk chili * urter, gjerne tørkede (timian, oregano, basilikum, etc) * godt salt (havsalt eller maldonsalt) Til anretning * Hvitløk * Fersk mozarella
Tilberedning
Tomatsalsa 1. Kok opp vann. 2. Snitt et kryss i tomatskinnet og forvell i 30 sekunder til skinnet løsner. Legg tomatene i kaldt vann og ta av skinnet. 3. Hvis du har tid/lyst så kan du ta vekk frøene slik at det er kun tomatkjøttet igjen. Hakk tomatene. 4. Hakk løken og bland med tomatene. 5. Smak til med balsamico, sukker, salt, pepper og chili. Husk at tomatene krever mye sukker! 1. Tomatsalsa Kok opp vann. 2. Snitt et kryss i tomatskinnet og forvell i 30 sekunder til skinnet løsner. Legg tomatene i kaldt vann og ta av skinnet. 3. Hvis du har tid/lyst så kan du ta vekk frøene slik at det er kun tomatkjøttet igjen. Hakk tomatene. 4. Hakk løken og bland med tomatene. 5. Smak til med balsamico, sukker, salt, pepper og chili. Husk at tomatene krever mye sukker! 1. Ristet krydderbrød Sett ovenen på 250 grader 2. Lag en krydderolje med chili og urter. 3. Skivet brød kappes i passe store biter til en munnfull (eller etter ønsket størrelse) 4. Hell litt olje i en langpanne og legg brødbitene over. Fordel krydderoljen over brødet og spe evt på mer olje. 5. Stekes til brødet er gyllent og sprøtt 6. strø på salt Anretning 1. Rasp fersk hvitløk på brødet og legg på en skje tomatsalsa. Skivet mozarella kan også legges på. 2. Vinvalget er vanskelig pga syren i tomatene samt den ferske løken. Øl er mao det sikreste, men forsøk med en fruktig italiensk vin med noe restsødme, gjerne hvit, men rød kan også gå bra. 1. Ristet krydderbrød Sett ovenen på 250 grader 2. Lag en krydderolje med chili og urter. 3. Skivet brød kappes i passe store biter til en munnfull (eller etter ønsket størrelse) 4. Hell litt olje i en langpanne og legg brødbitene over. Fordel krydderoljen over brødet og spe evt på mer olje. 5. Stekes til brødet er gyllent og sprøtt 6. strø på salt 1. Rasp fersk hvitløk på brødet og legg på en skje tomatsalsa. Skivet mozarella kan også legges på. 2. Vinvalget er vanskelig pga syren i tomatene samt den ferske løken. Øl er mao det sikreste, men forsøk med en fruktig italiensk vin med noe restsødme, gjerne hvit, men rød kan også gå bra.

Mer om Bruschetta

Bruschetta er en tradisjonell italiensk forrett som har røtter helt tilbake til romertiden. Den betegner en matrett laget av grillet brød gnidd med hvitløk og dyppet i olivenolje. Det serveres typisk som en appetittvekker, men kan også nytes som en hovedrett eller tilbehør til andre måltider. Opprinnelig ble bruschetta brukt som en måte å utnytte gammelt brød, for å unngå matsvinn.

En interessant fakta om Bruschetta er at rettens navn utledes fra det italienske ordet ‘bruscare’ – å riste over kull. Dette henviser til metoden for tilberedning, der brødbitene grilles eller ristes over åpen flamme, dekket med olivenolje. Selv om det nå gjøres mer moderne tilpasninger ved bruk av en brødrister eller stekeovn, blir det tradisjonelle resultatet best oppnådd ved grilling.

Bruschetta er kjent for sin allsidige topping, som gir plass for kreativitet og innovasjon. Den mest kjente versjonen av bruschetta er sannsynligvis «Bruschetta al Pomodoro» som er toppet med ferske tomater, basilikum og hvitløk. Men det finnes ingen universelle regler for hva man skal legge oppå, og i dag finnes det hundrevis av variasjoner. Eksempler er bruschetta med mozzarella, prosciutto, fiken, bønner, ulike oster, tunfisk, sjømat og til og med frukt. Selve brødet kan også varieres, og det kan benyttes alt fra tradisjonelt italiensk ciabatta til baguetter og landbrød.

Det morsomme med bruschetta er at den kan tilpasses ulike dietter og matkulturer. For eksempel kan veganere bytte ut tradisjonell mozzarella med vegansk ost, og de som følger en glutenfri diett kan velge glutenfritt brød. På samme måte kan man tilfredsstille lokale smaksløker ved å tilsette lokale ingredienser og smaker til toppings. I Norge er det for eksempel ikke uvanlig å se bruschetta med røkelaks eller rakfisk.

Bruschetta kan nytes både som frokost, lunsj, middag, kveldskos eller til og med som snacks. Den er ideell for sommerens grillfester, et kosemåltid med venner og familie, eller som en elegant kanape til cocktailfester. I Italia serveres det også ofte sammen med et glass vin, noe som er med på å forsterke de herlige smakene i bruschettaen.

Kort oppsummert er bruschetta en fantastisk rett, som kan tilfredsstille en rekke smaksløker. Med sin enkle forberedelse og mangfoldige topping valg, får du en rett som passer for enhver anledning. Enten du vil ha noe kjapt og lett, eller et utsøkt forrett å servere gjester – bruschetta er et sikkert valg.