På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.

Bryllupet er et religiøst ritual i alle verdens religioner, men ganske enkelt også en stor festdag. Matvarer og særlig søte saker er en viktig del av ritualene i de fleste bryllupsseremoniene. Ritualene er mer kulturbestemte enn religiøse.

Skandinavia og vestlige verden som sådan

I Skandinavia og for øvrig i hele den vestlige verden er det bryllupskaken som skjæres for av både brudd og brudgom, og så gjemmer man det øverste laget av kaken til det første barnets barnedåp.

Iran
I Iran venter den hvitkledde brudd på gommen sin i et vakkert dekorert rom. På gulvet står fat med frø og krydder som nigellafrø og valmuefrø, som skal jage de onde åndene vekk. Det står også bretter med sukkerglaserte mandler og bakklava, en fillodejskage i mange lag med sirup og nøtter. Dessuten ett søta flatbrød med en velsignelse, skrevet med safran eller bladgull. En brudepike bryter det søte brødet over parets hoder under vielsen for å symbolisere fruktbarhet. Under vielsen dypper brudeparet lillefingrene i honning og mater hverandre med det med ønsket om en felles, søt framtid.

Kasjmir
I Kasjmir sender brudens foreldre gommens familie minst 40 tradisjonelle retter av geit, kylling og ris for å markere forlovelsen.

Indonesia
I Indonesia får gjestene servert en liten skål med sticky gurkemeieris og en gullfarget, krydret kyllingrett. Brudeparet skal trekke i hver sin del av en kylling og den som får den største delen, skal bringe den største delen av sin slekts arv og formue inn i ekteskapet. Fargen gul symboliserer evig kjærlighet. Ved et hindubryllup vil man bli presentert for en lang rekke vegetariske retter og eksotiske, ikke alkoholiske drikker, f.eks. krydret eller saltet kjernemelk.

Sudan og Egypt
I Sudan og Egypt er det tradisjon blant ørkenbeduinene at bruden 7 dager etter bryllupet besøker foreldrene sine, takende med en sau, smør, sukker og ris for å avspeile sin lykke og velstand i det nye ekteskapet. Ris er alltid et symbol på fruktbarhet.

Afrika
I Afrika inngår 12 symbolske gaver i brudeseremonien, som er sentrale i afrikansk kultur. F.eks. vin, ris eller hvete, paprika, salt, bitre urter, honning, vann, en kost, krukke og skje, Bibel eller Koran samt et skjold og endelig et spyd, som symboliserer gommens styrke til å forsvare sin nye familie.

Tyrkia
I Tyrkia dekorerer man dørterskelen til parets nye hjem med smør, honning og søte saker for å symbolisere sødme og harmoni i ekteskapet. Etter vielsen kaster gjestene småmynter, sukker, nøtter og tørket frukt over brudens hode.

Jemen
I Jemen er det en festlek at brudgommens far kaster en bunke rosiner på gulvteppet, som gjestene skal skynde seg å samle så mange som mulig. Jo flere rosiner, jo større velstand i det nye ekteskapet.

Australia, New Zealand og Tasmania
I Australia, New Zealand og Tasmania holder man bryllup etter de engelske og amerikanske tradisjonene med en tung fruktkake i flere etasjer og med tykk, hvit glasur. Den hvite kaken symboliserer uskyld. Kakene er ofte svært overpyntede og kan være i form av sommerfugler, blomsteroppsatser, hvite duer eller bryllupsklokker samt massevis av sukkerpynt, kunstige blomster og tyll. I gammelkristen og jødisk tradisjon skulle kaken brytes over brudens hode og være et fruktbarhetssymbol. Gjestene skulle så fange stykker av kaken, og de største stykkene kake symboliserte lykke og hell.