Høsten er en skattekiste av ville råvarer. Plutselig blir det noe ved gåturen, når man ser etter spiselig buskas. Selv for oss som ikke går på jakt, er det massevis å hente: Sopper, ville hasselnøtter eller ville epler, hyllebær, tyttebær, einebær, skogsyre eller pors. Ta en plastpose i lommen eller en kurv over armen, for det kan bli en helt okkupasjon å komme hjem med noe – selv om det bare er en håndfull dyrebare hasselnøtter og fire sure epler, som pynter på dessertosten senere.

Hvis man kjenner en jeger, er det grågjess, krikkender og fasaner, som best ble steget nennsomt i gryte med væte, slik at det ikke blir tørt. Husk: Det skal blåmuggost og ripsgelé – og en smule kremfløte – i viltsaus.

Spis bare de soppene man er sikker på. Rørsopper er de vanligste i Danmark, og de finnes særlig i fuktig skogbunn under bøk og bjørk. Sopper skal ikke skylles, men børstes forsiktig med en pensel, og så skal de steke ved høy varme på en tørr (jern) panne, til de «plystrer» og avgir vann. Da tilsettes litt olivenolje, groftskåret bredbladet persille eller rosmarin og hvitløker. Godt på nykokt pasta med parmesan eller smuldret middelshavinspirert myk hvit ost.

Lysegrønn skogsyre dekker skogbunnen mange steder, og den er ikke bare vakker, men spiselig. Bladene er best friske, så bruk dem i en salat eller dryss dem grovhakkete over stekt laks. Både farger og smaker kler hverandre.

Ville bær er det noe hyggelig urmenneskelig over. I Egtved-jentas grav fant man rester av vin brygget på tyttebær. Dessuten er det bjørnebær, hyllebær og einebær. Einebærene kan tørkes og kommes på glass, så er det til vinterens putreretter sammen med andre skogbunnsurter som hvitløk og rosmarin. Server med potetstappe, smørstekkede eplebåter og en håndfull bjørnebær til slutt. Hyllebær kan bli til hyllebærsaft, som danner grobunn for toddi: Kokt hyllebærsaft med rødvin, brun sukker, sitronskall og kanelstang. Hvis det ikke hjelper på forkjølelsen, er det i hvert fall hyggelig.

Nøttetrær- og busker finnes også ville i de danske skogene. Hasselnøtter er dekket av fine lysegrønne haser, og de skal plukkes, når hasene begynner å bli gule. Nøttene kan tørkes og gjemmes til vinter. Men friske hasselnøtter er en helt særlig og fin delikatesse; hvite, saftige og milder. De spises, som de er – med milde dessertoster og et glass portvin til.

Endelig er pors en av Danmarks spesialiteter som særlig gror ved sjøer og særlig på Jylland. Pors er selvfølgelig til porsesnaps, men faktisk kan den også brukes som en urt akkurat som rosmarin. Frisk, grovhakket pors er veldig god på ovnsstekte poteter til viltretter eller på en soppepizza, bare med hvitløker og mozzarella. På lune, stille høstdager kan man dufte de små, støvgrønne, avlange blader, og hvis man ikke har lyst til å spise dem, er de vakre i en bukett. Eller bruk en kvist pors som ekstra krydder i øl, gjerne en Porse Guld fra Thisted Bryghus.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.