Ingredienser
250 gr linser (i underkant av 3 dl) 1 løk 1 ss paprikapulver 1 l vann 1 boks hermetiske tomater 1 ts salt 1 laurbærblad 2 ss hvitløkspulver timian etter smak litt makaroni
Tilberedning
Løken finhakkes og freses i olje sammen med paprikapulveret. Tilsett resten av ingrediensene med unntak av makaronien. La småkoke i 20 min. Ha oppi makaronien og la småkoke til den er mør, ca 10 minutter til.

Mer om emnet: Bulgarsk linsesuppe

Bulgarsk linsesuppe er mer enn bare en rett; den er en innføring i Bulgarernes grunnleggende kulinariske prinsipper og kultur. Denne smakfulle suppen har dype røtter i Bulgarsk tradisjon og er best kjent for sin rike kombinasjon av helsebringende ingredienser. En typisk Bulgarsk linsesuppe kan variere fra region til region, men uansett versjon har den alltid linser som sin hovedingrediens, samt en rekke smakfulle urter og krydder.

Selv om linser har vært en del av det bulgarske kostholdet siden antikken, er den populære suppen mer enn bare en gastronomisk tradisjon. Det er en ernæringsrik og sunn rett som gir en viktig kilde til høykvalitets protein, fiber, vitaminer og mineraler. Med sin naturlige fyldighet er den et utmerket alternativ til tunge, kjøttbaserte måltider og er et populært valg blant vegetarianere og veganere.

Bulgarsk linsesuppe er vanligvis enkel å tilberede, men krever tålmodighet for å bringe frem smakene fullt ut. Først bør linsene bløtlegges i en time, så blir de kokt sammen med rikelig med grønnsaker som gulrøtter, poteter, løk og hvitløk. Noen versjoner inneholder også selleri og paprika for ekstra smak. Det unike med denne suppen er at den ofte er krydret med sennepsfrø og spisskummen, noe som gir den et østeuropeisk preg.

En annen fantastisk karakteristikk av Bulgarsk linsesuppe er dens allsidighet. Den kan serveres både varm og kald, noe som gjør den til en ideell rett for enhver årstid. I vintermånedene er den en populær comfort food, mens den i de varmere månedene kan serveres avkjølt med et dryss av friske urter eller en skje med yoghurt. Den kan også tilberedes i store mengder og gjøres langtidsholdbar ved å fryse den, noe som gjør den perfekt for travle hverdager.

Bulgarernes kjærlighet til linsesuppe strekker seg også inn i deres folklore og tradisjoner. I Bulgaria serveres linsesuppe ofte som en del av feiringen av det nye året. Suppen antas å bringe lykke og velstand i det kommende året. Ifølge en lokal skikk, bør man spise like mange linser som det er dager i året, noe som symboliserer håp om rikdom og suksess.

Oppsummert er bulgarsk linsesuppe en deilig måte å dykke dypt inn i Bulgarias kulinariske kultur. Med sin rike sammensetning av smakfulle ingredienser og ernæringsmessige fordeler, er den et godt valg for dem som ønsker et sunt og smakfullt alternativ til tradisjonelle supper.