Ingredienser:
Chile con carne passer i alle slags selskaper
1½ kg grovhakket storfekjøtt
1 kg magert storfekjøtt skåret i ruter på ca. 1½ -2 cm.
4-5 ss svinefett el. nøytral olje
3 store løk, hakket
8 fedd hvitløk, hakket
4 ss chilipulver eller etter smak
1 stor ss hakket vanl. rød chili
2-3 chili bløtet i vann (kan bruke mild aromatisk chili evt. i pulverform)
2-3 ss oregano
2-3 ss spisskummen
2 ss brunt sukker
1 liter kjøttbuljong (evt. mer)
2 bokser flådde tomater
Ca. 100 gr. tomatpuré
500 gr. pintobønner eller hvite bønner
Salt og nykvernet paprika
Kajennepepper
Tilberedning:
Chili Con carne er en skjønn rett, som med denne oppskriften krever en smule forberedelsestid. Til gjengjeld egner kjøttgryta seg til å bli laget i svært store porsjoner, da den godt kan fryses ned.
Den originale chilien Con carne fra Texas inneholder ikke bønner. Vi synes imidlertid at bønnene smaker godt, har en god konsistens og er med på å jevne retten, så vi bruker bønner i vår. De bløtlegges i rikelig med vann i 12 timer og kokes i lettsaltet vann til de er møre (ca 1½ time)
Selvfølgelig kan man bruke alminnelig kvernet kjøttdeig i chilien, men det er mye å vinne både smaks- og strukturmessig ved å kjøpe et helt stykke kjøtt og hakke og skjære det ut selv, eller be slakteren om å gjøre det.
I den store svarte jerngryta smeltes fettet (eller varmes opp oljen) og her brunes kjøttet, først det utskårne og deretter det hakkede. Når du legger kjøttet ned i det varme fettet så la være å røre rundt i det med det samme, men gi det lov til å brune seg før du snur det. I motsatt fall risikerer man å senke temperaturen i gryta, og trekke saften ut av kjøttet, som da ender med å koke i stedet for å steke, og vi vil gjerne ha stekeflate da det gir velsmak til retten. Ikke overless gryta, men brun heller kjøttet i flere omganger.
Sett det brunede kjøttet til side og ha i løk og hvitløk i gryta. Tilsett evt. litt mer fett. La løken steke til de begynner å ta farge og ha så kjøttet tilbake i gryta.
Tilsett deretter de flådde tomatene, tomatpuré og kjøttbuljong til det står et par cm. over kjøttet. Så har du i chilipulver, hakket rød chili, chilli, oregano, spisskummen og brunt sukker i gryta og rører godt rundt og så skrur ned varmen. Så skal chilien koke ganske svakt i minst 3 timer under lokk. Dette er viktig. Man kan ikke koke en skikkelig chili på½ time. Det er mulig man må tilsette litt ekstra buljong underveis, for den må ikke kokes tørr. Rør i den underveis.
Deretter tilsettes de kokte bønnene og evt. mer væske, retten putrer enda ½ times tid og smakes til med salt og paprika. Styrken kan også justeres med ekstra kajennepepper eller flere friske chili. Det er mulig det ikke er autentisk, men vi setter alltid en skål med krem fraiche på bordet slik at man kan ha i en kjølende klatt i porsjonen sin.
Dette er en skikkelig stor porsjon, men chili con carne egner seg glimrende til å fryse ned.
Porsjoner:
Mye!
Om Chili Con Carne – Skikkelig god
Chili Con Carne er en populær rett som består av oksekjøtt, bønner og krydder, blant annet chili, derav navnet. Selv om retten er kjent for å være meksikansk, begynte dens kulinariske reise i Texas, USA. Denne skikkelig gode gryteretten har evnen til å varme deg fra innsiden og ut, perfekt for de kalde norske kveldene.
Før du begynner å lage Chili Con Carne, er det viktig å tenke på ingrediensene. Det er ingen fast oppskrift, og det er rom for å eksperimentere etter eget ønske. Vanligvis inkluderer ingrediensene oksekjøttdeig, hakket tomat, bønner, løk, hvitløk, spisskum og selvfølgelig, chili. Både tørkede og friske chilier kan brukes, avhengig av hvilken smakprofil du ønsker å oppnå.
Selv om Chili Con Carne kan virke som en enkel rett å lage, er det triks for å få den til å bli skikkelig god. En god regel er å bruke god tid på å sautere løk og hvitløk, slik at de får en dyp og rik smak. Du kan også brune kjøttet for å gi det litt ekstra tekstur og smak. Hvis du ønsker en rikere smak, prøv å inkludere mørk sjokolade eller kaffe i retten.
En annen unik aspekt med Chili Con Carne er at den kan tilpasses etter individuelle preferanser. Noen liker deres chili mild, mens andre foretrekker den sterk. Du kan også variere typer bønner eller til og med legge til flere grønnsaker hvis du ønsker det. Og husk, Chili Con Carne smaker enda bedre dagen etter, da smakene får tid til å utvikle seg og blande seg.
Å servere Chili Con Carne kan også være like kreativt som å lage retten selv. Tradisjonelt blir den servert med ris, men den kan også serveres med poteter, tortilla chips, over nachos, eller til og med i en burrito. For en autentisk Texas-stil Chili Con Carne, prøv å servere den uten bønner og toppet med cheddarost og løk.
Å lage en skikkelig god Chili Con Carne handler om mer enn bare å følge en oppskrift. Det handler om å ta seg tid til å utvikle smaker, eksperimentere med ingrediensene, og tilpasse retten etter dine egne smakpreferanser. Så neste gang du har lyst på noe varmt og fyldig, prøv å lage din egen versjon av Chili Con Carne. Du vil kanskje bli overrasket over hvor god den kan bli.