Dette er et klassisk surdeigsbrød, men bakt i gryte. Det gir et veldig godt resultat. Et luftig, syrlig brød med massevis at saftig smak og en deilig skorpe.
Ingredienser:
5 dl vann
1 1/2 dl surdeig
1 ss flaksalt
1 ss honning
5 gram gjær
100 gram grahamsmel eller fullkornmel
300 gram speltmel
200 gram hvetemel
Tilberedning:
Brødtype : Surdeigsbrød laget i gryte.
Tidsforbruk : 25 minutter til å samle deigen og elte den.
Hevetid : 12-16 timer ved romtemperatur.
Baketid : 30 minutter i gryte ved 250 grader + 12 minutter på bakeplate ved 250 grader.
Mengde : et brød.
Start med å blande vann, surdeig, salt, honning og gjær.
Tilsett deretter grahamsmel, speltmel og hvetemel og bland deigen godt.
Nå skal deigen knas i ca. 15-20 minutter, gjerne i eltemaskin eller med håndmikser, slik at deigen til slutt blir helt blank. Den skal være ganske klebrig.
Smør en skål med rapsolje og hell deigen over i den og la den så heve i ca 12-16 timer i romtemperatur.
Neste dag helles en del hvetemel ut over et bord og deigen helles forsiktig ut på melet. Brett inn deigen over seg selv forsiktig et par ganger til den slipper lett.
La nå deigen heve ytterligere i en times tid mens du varmer opp ovnen til 250 med en gryte med lokk på.
Ta ut gryta (husk grytekluter) og hell deigen forsiktig over i gryta og bak brødet i 30 minutter med lokk på.
Hell brødet ut av gryta og bak det ytterligere 12 minutter ved 250 grader på en bakeplate.
Før du setter inn brødet igjen så kan du sprute litt kaldt vann på brødet og drysse med litt grahamsmel eller fullkornmel.
Ta ut brødet og la det avkjøle seg og server det f.eks. med et stykke gravet laks, massevis av dill og et glass kald Riesling.